Hopp til innhold

LO raser mot reindrifta

– Helt feil at en statsstøttet næring skal skremme bort gruveindustrien, mener LO-skretæren i Finnmark.

Rein
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

LO reagerer kraftig på at reindrifta har skremt bort et selskap som ville lete etter mineraler i Indre Finnmark.

I forrige uke fortalte NRK at det engelske selskapet All Star Minerals har trukket seg fra å lete etter mineraler i Kautokeino-området.

Sterke protester fra den lokale reindrifta førte til at selskapet trakk seg, til tross for at det hadde fått tillatelse til å lete i området.

 

Står i veien for arbeidsplasser

LO i Finnmark mener reindrifta står i veien for nye arbeidsplasser, og ikke bidrar til å hindre fraflytting fra området.

– Er det en plass i Finnmark vi trenger trygge arbeidsplasser, så er det i Kautokeino-området, sier LOs distriktssekretær i Finnmark, Bjørn Johansen

– Da reagerer jeg på at de som kommer fra en sterkt subsidiert næring som reindrifta skal stå på barrikadene og juble over at vi ikke får annen industri til fylket.

Han er bekymra for framtida i Indre Finnmark.

– Det blir ikke aktivitet, det blir ikke arbeidsplasser, og da kommer den netto fraflyttinga til å eskalere enda. Men vi har en kjempemulighet til å få til industriutvikling, sier Johansen.

Kortvarig oppsving

Mikkel Nils Sara er leder for Reindriftsforvaltningens områdestyre i Vest-Finnmark. De er urolige for hvordan letevirksomhet og mulig gruvedrift skal påvirke reindrifta, og er fornøyd med at det engelske selskapet All Star Minerals trekker seg.

Sara har liten tro på at en eventuell gruvedrift vil hindre fraflytting i det lange løp.

– Gruvevirksomheten kan være kortvarig oppsving som vi ofte har erfart, med etterfølgende fraflytting. Men reindriften er en næring som vil være der over tid, fordi den bygger på fornybare ressurser.

Flytter til applaus

Bjørn Johansen i Finnmark LO tror ikke reindrifta er nok for å holde folk i området, og vil arbeide hardt for at det blir etablert mer industri.

– Finnmark har tradisjonelt vært et av de største bergverksfylkene i landet, og det har vi også en kjempemulighet og sjanse til nå. Vi skal selvfølgelig ta vare på reindrifta og det samiske, men det må ikke bli slik at de skal stå alene igjen og applaudere mens folk flytter herfra, det går ikke, sånn kan vi ikke holde på.

Potensial

Mikkel Nils Sara går ikke med på at bergverk er den eneste næringa med framtidsmuligheter.

– Det er jo også mulig å etablere nye arbeidsplasser i tilknyttning til reindrifta. Det er et potensial i reindrifta som ikke er utnytta, mener Sara.