Hopp til innhold

LO-leder mener oppsagte gruvearbeidere bør utdanne seg

To år etter hjørnesteinsbedriften Sydvaranger Gruve i Kirkenes gikk konkurs går fremdeles 70 oppsagte gruvearbeidere på dagpenger i byen.

Møte på samfunnshuset

Bildet viser dagen etter Sydvaranger Gruve gikk konkurs høsten 2015. Da samlet flere av arbeiderne seg i Samfunnshuset i Kirkenes. Flere har gått ledige siden den gangen.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

I 2015 gikk Sydvaranger Gruve i Kirkenes konkurs og mellom 350-400 gruvearbeidere mistet jobben sin. Fortsatt går rundt 70 personer på dagpenger i Kirkenes.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen ber nå de som har mulighet, til enten få seg utdanning eller se etter arbeid andre steder. Han var i dag på fylkesmøte i LO Finnmark som ble avhold i nettopp Kirkenes.

– Vi håper jo at det skal komme aktivitet i gruvene, men signalene er at dette kan ta tid. Da er det viktig, for em som har mulighet, å få seg mer kompetanse ved å etterutdanne eller videreutdanne seg, eller se etter annen jobb andre steder.

I utgangspunktet er ikke LO-lederen spesielt pessimistisk for mulighetene til gruvearbeiderne i Kirkenes.

– Finnmark er i en gunstig posisjon med kun 2,7 prosent arbeidsløshet. Det er lavt på landsgjennomsnittet.

Hans-Christian Gabrielsen

Hans-Christian Gabrielsen var i dag tilbake der han møtte gruvearbeiderne i Sydvaranger Gruve i 2015 da hjørnesteinsbedriften gikk konkurs.

Foto: Amund Trellevik

Tilbudt helseutdanning

Det er ikke lenge siden NRK skrev at Sør-Varanger kommune i Finnmark nå forsøker å få flere gruvearbeidere til å gå over i helsesektoren, men at de i stor grad blir møtt med skepsis.

Den tidligere hovedtillitsvalgte i gruva, Henning Bråthen, sa da at prosjektet er spennende.

– Det er en blandet følelser. Det er en omstillingsprosess som foregår på det personlige planet. Men jeg tror at når man får tenkt seg litt om, så vil man se mulighetene.

Henning Bråten

Tidligere hovedtillitsvalgt i Sydvaranger Gruve Henning Bråthen, som nå jobber i Fellesforbundet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Han hadde også tro på at de tidligere gruvearbeiderne ville klare omstillingen.

– Kommunen trenger arbeidsplasser og det offentlige trenger folk. Gruvearbeidere fra Sydvaranger er de mest allsidige i verden, dette tror jeg de klarer kjempebra.

Må ha utdanning

LO-lederen mener at man som fagarbeider uansett bør utnytte muligheten for mer kompetanse.

– Er tiden forbi da man kunne gå rett ut i en industrijobb etter endt grunnskole?

– Det blir i hvert fall færre og færre slike arbeidsplasser. Det betyr at fullført skolegang, gjerne med fagbrev eller høyere utdannelse, blir viktigere framover, sier han.

Sydvaranger gruve

Det privateide gruveselskapet Sydvaranger ble etablert i 1906. På det meste var det over 1.500 ansatte i den statlige hjørnesteinsbedriften.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK