Livsviktige medisiner tåler ikke kulde

Lange kuldeperioder er en utfordring for transporten av medisiner.

Reseptbelagte legemidler

Transporten av legemidler er utfordrende om vinteren. De fleste medisiner tåler nemlig ikke kulde.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Tidligere fikk apoteket i Bossekop i Alta i Finnmark varene sine fra et lager i Oslo. Da hente det at medisinene hadde kjent frost da de ankom.

Nå ligger medisinlagret i Tromsø, noe som har gjort at transportforholdene har blitt bedre, men også i dag blir daglig leder Tina Holmgren nødt til å sende medisinene i retur.

Tina Holmgren

Tina Holmgren, daglig leder og apoteker på Boots apotek i Alta, bruker temperaturmåler for å måle temperaturen på legemidlene. Har de blitt påvirket av frost, kan medisinene være ubrukelige.

Foto: Geir Samuelsen / NRK

– Hvis våre frostindikatorer har slått ut på medisin, er det ikke mye annet å gjøre enn å destruere det, og sende det tilbake til forbrenning. Disse medisinene kan absolutt ikke gå ut til forbrukerne. Forbrukerne skal være veldig trygg på medisinene man får på apotekene, sier Holmgren.

Flere tiltak for optimal transport

Norges største grossist på legemidler bekrefter at det har vært harde tak i kuldeperiodene, men sier det er gjort flere tiltak for transporten.

– Vi bruker transportbiler med varme. Vi har også spesielle pakkemetoder. Vi bruker frostmålere med alarm som dokumenterer hvilke temperaturer vi har og at vi har frostfritransport. Vi legger også transporten så nært opp til sluttkunden som mulig, sier Margrethe Sunde, administrerende direktør for Alliance Health Care Norge AS.

Flinkere i nord

I følge Sund er Nord-Norge slett ikke alene om å sloss med kalde transportforhold.

– Det er særlig indre områder både på Østlandet og i Nord-Norge der er veldig kaldt. Faktisk tror jeg det er søringene som er mest slurvete med transport. I Nord-Norge forberedes ofte transporten mye bedre, sier hun.

Frostmålere

Under transporten legges det ved en frostindikator som i ettertid viser om legemiddelet har pådratt seg frostskader.

Foto: Geir Samuelsen / NRK

Egen fagutdanning

Sunde er glad for den gode legemiddeltransporten i Norge, tross det vanskelige klimaet.

– Legemiddeldistribusjonen i Norge er et fag, og vi har en veldig effektiv og trygg distribusjonskjede. Det er gode grossister som forsyner sykehus, apotek og sluttkunder, men dessverre, herre over vær og vind er ingen, så det skjer fra tid til annen krevende værsituasjoner og trafikksituasjoner, som gjør at det er vanskelig å opprettholde forsvarlig temperatur på legemidler, sier hun.

Apoteker Tina Holmgren i Alta sier man tar sine forhåndsregler når det er kuldeperioder.

– Varer som det går mye av har vi på lageret. Men noen ganger må vi bestille til hver enkelt kunde, og da er det en utfordring at det har skjedd en frost-indikasjon. Det er veldig uheldig at medisinen fryser, og når vi ikke klarer å levere til den dagen det skal, sier Holmgren.