Hopp til innhold

– Vi skal ha oss en fest når siste episode er sendt

Folket på «Yttersida» opplever ikke kjendisstatus etter tv-suksessen. I kveld går siste episode.

Ingvard Lorentzen, Laila Hansen, Trond Ludvigsen

Livet går videre for hovedpersonene i NRK-serien 'Yttersia' Ingvard Lorentzen (fra venstre), Laila Hansen og Trond Ludvigsen.

Foto: Laila Lanes / NRK

I et halvt år fulgte NRK livet i fiskerisamfunnet Sommarøy-Brensholmen-Hillesøy. Det ble til en tv-serie på seks episoder, som i vinter har vært sendt i beste sendetid i NRK. Mandag kveld går siste episode av «Yttersia».

Hovedpersonene har fått mye positive tilbakemeldinger mens serien har gått.

Men livet går likevel videre som før også for Ingvard Lorentzen og Trond Ludvigsen, to av de andre hovedpersonene.

– Men når siste episode går i kveld skal vi ha en fest, sier Trond.

Klipp fra episode 6 av tv-serien Yttersia

Trond er tilbake i fiskebåten på «Yttersia»

Trond Ludvigsen (43) fra Sommarøy har slitt med mange problemer på fiskebåten på grunn av sin svake hørsel.

Trond Ludvigsen

Trond med rogn som han har røyket selv

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK

Han har vært fisker hele sitt liv, men en følelse av utrygghet på havet hadde kommet sterkere med årene.

Trond brukte store deler av fjoråret til å prøve et yrke på land. En ni til fire-jobb som montør av el-tavler på et verksted hos en kamerat i Tromsø sentrum. Men nå er han tilbake på havet.

– Det har tatt meg nesten fem år å akseptere at hørselen er blitt så dårlig. Før stresset jeg meg opp og ble frustrert og deprimert. Nå har jeg klart å snu trenden og senke skuldrene, og da klarer jeg å kose meg på havet. Når man ønsker noe sterkt nok, legger man til side bekymringene, forklarer Trond.

Han har slått seg til ro med at hørselen hans ikke kommer til å bli bedre, og at han alltid vil være avhengig av høreapparat. Og det at han ikke lenger stresser med sitt eget handikap, gjør det enklere for ham å være om bord i fiskebåten.

Trond Ludvigsen

Trond har konkludert med at livet på havet tross alt er det beste

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Han og broren Kurt Ludvigsen hadde tatt opp årets torskekvote på 75 tonn med sjarken «Haunes» allerede i begynnelsen av februar.

– Vi har hatt et fantastisk vær, noe som også hjelper på hørselen. Det er lavtrykk som er verst, da får jeg en dott i øret, og alle lyder blir borte, forteller Trond.

Trond legger til at det har hjulpet ham mye å ha en jobbmulighet også på land. Selv om han ikke skal være fast ansatt som tavlemontør, er det viktig for ham å vite at han har muligheten. Hvis kompisen trenger hjelp, vil Trond kunne trå til.

– Når det ikke passer for Kurt å fiske, kan jeg jobbe på verkstedet. Det gir meg en forsterket selvtillit å kunne gjøre flere ting, sier Trond.

Ungdomslaget seiler i medvind

Ungdomslaget Samhold har siden i fjor fått 8–9 nye innmeldinger. Og gleden er stor over at de nye medlemmene er så pass unge som mellom 35 og 50 år. Nå har laget rundt 25 medlemmer.

– Men vi tar gjerne imot flere, i alle aldersgrupper. Vi har hatt en liten vervekampanje og synes ikke det var så verst å få så mange nye medlemmer, sier primus motor Laila Hansen (69).

Laila Hansen

Laila Hansen holder fortsatt koken i Ungdomslaget Samhold

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK

Også denne vinteren har de holdt møljefester for pensjonistene. I år ble det arrangert seks ganger, med 40–50 gjester hver gang.

– Nå har vi vasket ungdomshuset og fått ut leverlukta, smiler Laila.

To utfordringer har imidlertid gjort arbeidet vanskeligere enn vanlig. Mangelen på snø og torskemager har gjort at damene har måttet tenke kreativt.

– Vi må ha snø for å holde fisken kald. I år har vi lett overalt og hentet snø på de få flekkene vi har funnet, sier Laila.

Torskemager har vært mangelvare fordi skreien rundt Sommarøy var så full av sild at de ikke kunne brukes. Derfor fikk Laila forsyninger fra sønnene sine som fisket med familiens båt «Skulbaren» i Nord-Troms.

Ingvard lagde Norges beste lutefisk

På Ivan Lorentzens Fiskeforretning på Brensholmen kunne de i oktober i fjor konstatere at tørrfisken ble svært vellykket. Så vellykket at den stakk av med tittelen «Norges beste lutefisk», i en kåring av Kulinarisk akademi i Oslo.

– Det er selvfølgelig fantastisk artig, når man legger ned så mye arbeid i å få et godt produkt. Det er Norges fremste kokker som sitter i det panelet, sier fiskekjøper Ingvard Lorentzen (33).

Ingvard Lorentzen

Ingvard Lorentzen sørger for at vi får mat fra havet

Foto: Karine Nigar Aarskog / NRK


All fisk er god fisk

Som fiskehandler minner Ingvard Lorentzen oss på om at fisk er mat, først og fremst. Det virker som om fisk er blitt mer trendy de siste årene, og forbindes heldigvis ikke lengre bare med sjark og slog og ihjelkokte torskestykker med skinn og bein.

– Mange yngre kokker, og også Norges Sjømatråd, har blitt dyktige til å vise fram nye fiskeretter, og skal ha ros for det, sier Ingvard.

– Å tilberede en torske- eller seifilet ikke tar lengre tid enn å lage en biff- eller en Grandiosa-middag. Av fisk kan man lage den fineste gourmetmat, sier han.

For ikke lenge siden var det bare laks som ble regnet som fin mat. Men nå har heldigvis hvit fisk også begynt å bli etterspurt.

Selv er Ingvard sushi-elsker og spiser det gjerne en gang i uka. Og når byfolk kjøper sushi, så kan den godt være laget av fisk som er landet på bruket på Brensholmen.

Ivan Lorentzen fiskeforretning

Lorentzen-bruket på Brensholmen har for vane å levere prisvinnende lutefisk

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Om han er blitt TV-kjendis etter seks episoder med «Yttersia»?

– Jeg har blitt stoppet av fremmede flere ganger, og spurt om jeg er han fiskehandleren på TV, og det kan jeg jo svare bekreftende på. Det har bare vært hyggelige tilbakemeldinger. Men dagliglivet går sin gang, det er nok ingen kjendis-tilværelse på meg.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark