Livet bak veibommen: Under her er det en fylkesvei

I Tamokdalen har et 20-talls mennesker vært isolerte i flere dager på grunn av stor skredfare. Søndag fikk de igjen kontakt med omverdenen. Nå skal snømasser sprenges bort for å forhindre nye snøskred.

Fylkesveien gjennom Tamokdalen er stengt av snø.

Det er kun snøskuter som kan ferdes langs fylkesvei 87, da veien er stengt på grunn av snøskred og fare for nye skred.

Foto: Aadne Olsrud

Lørdag gikk det et skred over Fylkesvei 87 i Tamokdalen. Skredet var om lag 100 meter bredt, og mellom én og to meter dypt. Men veien har vært stengt siden onsdag forrige uke på grunn av fare for skred. Søndag kveld ble strekningen mellom Olsrud og Fossmo åpnet, men fremdeles er veien øverst i dalen stengt for gjennomkjøring.

Naboene hjelper hverandre

Aadne Olsrud har bodd hele sitt liv i Tamokdalen. Hans innkjørsel er like foran bommen som med jevne mellomrom isolerer bygdas folk fra resten av verden.

– Vi er vant med at det går store skred, og da må man bare tilpasse seg. Mange har snøskuter, og de eldre menneskene som bor bak bommen har slekt og naboer som prøver å hjelpe hverandre så godt vi kan slik at folk har den maten og annet de trenger, sier Olsrud.

Han er observatør for Snøskredvarslinga som har nettstedet varsom.no i tillegg til at han jobber for Statens vegvesen.

– Jeg prøver å gi vettige råd til vegvesenet. Jeg snakker med skredvarslinga og NGI som har kontakt med meteorologene, og det har jeg også. Vi prøver å samle så mye informasjon som vi kan, og ut fra det ta ei beslutning om det er trygt å åpne veien gjennom Tamokdalen.

Sprenger bort snømassene

Statens vegvesen har bestemt at veien gjennom Tamokdalen ikke åpnes mandag. Tirsdag skal man prøve å fjerne snømassene ved hjelp av et helikopter med Daisybell.

Dette verktøyet, som ligner på en klokke, er fylt med en blanding av hydrogen og oksygen. Utstyret fraktes opp i fjellsiden med helikopter, og når blandingen antennes fortoner eksplosjonen seg som et skudd mot bakken. Trykkbølgen skal få snømassene til å gi etter.

– Man skal prøve å sprenge bort snømassene i Nordtinden for å unngå gjentakelse av det kjempestore snøskredet som gikk der i fjor, sier Olsrud. Da tok snømassene med seg strømmastene.

Det er meldt mildvær onsdag, og Statens vegvesen mener det er viktig å fjerne snø før mildværet slår til. Helikopteret skal også sprenge bort snø i Holmbuktura, der det også ofte går snøskred. Fylkesvei 293 Rennelv – Fornes er stengt ved Holmbuktura i Ullsfjord på grunn av fare for skred. Hold deg oppdatert om trafikksituasjonen på vår nettside.

Advarer mot toppturer

Aadne Olsrud

Aadne Olsrud advarer mot toppturer i Tamokdalen.

Foto: Privat

Tamokdalen er vanligvis et eldorado for toppturentusiaster, men kjentmannen Aadne Olsrud advarer mot toppturer på grunn av my snø og snøskredfare. Han oppdaterer også informasjon på facebooksiden Tamok Friends.

Mandag er det meldt skredfare, faregrad 3. Ut fra prognosen skal det gå ned til faregrad 2 tirsdag, men med så mye snø som er kommet, i tillegg til vind, advarer Olsrud mot fjellturer.

– Nå må man tilnærme seg de potensielt skredfarlige områdene med stor grad av forsiktighet fordi det er kommet alvorlig mye snø. Vi nærmer oss halvannen meter her i dalen, sier Olsrud.

Nå håper han bare at man får fjernet snø fra fjellsidene i Tamokdalen tirsdag, slik at veien igjen åpnes for fri ferdsel.