Her en ordfører som vil slå seg sammen

Hammerfest-ordfører Alf. E. Jakobsen er ikke fremmed for å slå seg sammen med Kvalsund.

Alf. E. Jakobsen

Hammerfest-ordfører Alf. Jakobsen er ikke fremmed for å slå seg sammen med nabokommunen Kvalsund.

Foto: Eiterå, Jon Terje / VG

– Jeg synes virkemidlene var i overkant av de jeg trodde skulle komme, sier Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen (Ap).

Han likte de økonomiske gulrøttene som kommunalminister Jan Tore Sanner (H) presenterte denne uka for å få flere kommuner til å slå seg sammen.

Han er derfor blitt mer nysgjerrige på en sammenslåing med nabokommunen Kvalsund.

Allerede har Arbeiderpartiene i de to kommunene satt i gang et arbeid for mulig sammenslåing, og ny flyplass er et konkret prosjekt de to kommunene allerede jobber sammen om i dag.

Minimum 10.000

Kommunalminister Sanner fortalte onsdag at kommuner som slår seg sammen skal få beholde tilskuddene de får hver for seg i 15 år, før de så trappes ned over en femårsperiode.

Kommunene får også et tilskudd ment for å dekke utgiftene de vil ha med en sammenslåing. I tillegg får de et engangsbeløp de kan benytte til hva de vil.

Men dette får de først hvis den sammenslåtte kommunen får 10.000 eller flere innbyggere.

For Hammerfest og Kvalsund sin del ville en ny storkommune med dagens befolkningstall hatt drøye 11.300 innbyggere. Kommunene vil dermed nyte godt av alle tiltakene ved en sammenslåing, konstaterer ordfører Alf E. Jakobsen.

– Samlet sett vil det nok være et betydelig stimulansmiddel, men andre faktorer spille også inn. Uansett er det nok noe som vil påvirke prosessen mellom Hammerfest og Kvalsund, sier Jakobsen.

– Distriktsfiendtlig

Stine Akselsen

Ordfører Stine Akselsen mener regjeringens økonomiske lokkemidler er lite distriktsvennlige.

Foto: André Bendixen / NRK

Men ikke alle er fornøyde med grensen på 10.000 innbyggere. I Finnmark er det

Frank Bakke-Jensen

Frank Bakke-Jensen (H).

Foto: Marte Lindi

kun Hammerfest, Alta og Sør-Varanger som vil kunne nyte godt av virkemidlene, sier Lebesby-ordfører Stine Akselsen (Ap).

Hun mener regjeringens økonomiske lokkemidler er lite distriktsvennlige.

– Dette er en reform for de største. Vi som er i Finnmark er langt fra vinnerne når du ser tilskuddsordningene, sier Akselsen.

Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen har derimot mer tro på at tilskuddene kan være attraktive, også i Finnmark.

– Det økonomiske spørsmålet har væt en viktig del av skepsisen. Hva ligger i potten? Mange sto i fare for å miste småkommunetilskuddet, men det er mange andre faktorer som også spiller inn, minner han om.

Laster kart, vennligst vent...

Hammerfest (blått) og Kvalsund (rødt) kan bli en ny storkommune.