Hopp til innhold

Levra til denne avslører været

Meteorologene har spådd at denne uka må vi bare nyte, fordi det blir den fineste sommeruka i år. Men i følge gjeddelevra så blir ikke været så aller verst allikevel.

gjedde med sluk
Foto: Anton Rikstad

– Man ser at det blir en tørr sommer dersom levra er mager, slank og tynn. Da blir det en tørr og fin, og varm sommer.

Kjell Sæther

Kjell Sæther er ivrig å bruke naturen, her viser han frem en sjølfisket laks.

Foto: Privat

Tidligere ordfører i Karasjok, Kjell Sæther, bruker levra til gjedda for å se hvilket vær vi kan vente oss.

– Hvis levra er fyldig og feit så blir det en våt sommer, så enkelt og så vanskelig er det.

Han var torsdag og fisket i Iešjohka. Det var ingen laks å se, men han fikk en harr på kroken, og en gjedde som svømte etter duppen, men det trodde Sæther var en ørret.

– Jeg tenkte at denne må jeg prøve å få tak i. Så jeg skiftet over til en sluk, kastet ut og der satt han med en gang, en gjedde på halvannet kilo.

Sæther måtte undersøke hva fisken kunne fortelle, så han sløyde fisken.

– Jeg så på magen at magesekken var helt tom. Så sjekket jeg levra, satt på en stein og tok bilde av den. Det viste seg at levra ikke var helt slank men den var heller ikke helt fyldig, så det blir normalt fint vekslende sommervær.

– Det fantes ikke dårlig vær før vi fikk tv

Sæther driver ikke og spår været til vanlig. Men han har sagt til alle som klager på været at de ikke skal gjøre det.

– Jeg har sagt de skal slutte å klage på været. Før 1967 var det ingen som klaget på været her oppe i nord. Det var det året vi fikk tv, og når fjernsynet kom så viste de folk som badet på Huk og andre plasser i mai måned. Det var varmt og godt og solskinn hver dag, mens her nord var det fortsatt vinter.

Før tv så visste folk at sommeren ikke begynte etter sankthans.

NRK TV-historie

Fjernsynets historie i Norge går helt tilbake til 1954. Da startet NRKs TV-eventyr i det små med prøvesendinger før man visste om fjernsynet var kommet for å bli eller ikke. I 1971 kommer den store fargedebatten i Stortinget, der noen er skeptiske til innføring av fargefjernsyn. Saksordfører Einar Førde (som senere ble kringkastingssjef) oppsummerer debatten med det berømte utsagnet om at puritanere ikke vil se synden i farger. Med distriktskontorene og med linjer til Svalbard blir hele landet etterhvert knyttet sammen til ett TV-rike.

Foto: NRK

Det finnes værtegn i naturen

Sæther har noen private tegn han ser etter i naturen for å si hva slags vær som er i vente.

– Jeg ser på sjurredet som bygger seg ut, og en fugl som plystrer, men den sier bare noe kortvarig om været. Det er en av snipene som plystrer veldig mye på myren om kvelden. Når den begynner å plystre når det har vært langvarig varme så er det garantert at det blir skodde og dårlig vær.

– Er det noen værtegn som er sikrere enn andre?

– Det er en ting som er sikkert og det er at meteorologene sine spådommer sjelden slår til, vertfall ikke her på innlandet.

Men ifølge Sæther er det ingen grunn til å bekymre seg her i Finnmark.

– Det her kommer til å gå så bra, vi skal alltid være optimist, synes Kjell.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark