Lever på mat som kastes

I fjor syklet de fra Oslo til Bergen. Da kom ideen til årets prosjekt. Nå sykler en guttegjeng på fire Norge på langs for å finne ut hva nordmenn kaster av mat.

Sykler Norge på langs for å se hva vi kaster av mat

Kompisgjengen Even Rydningen, Frikk Kvamme, Alexander Benjamin og Kieran Kolle sykler Norge på langs for å vise hvor mye mat vi kaster her til lands.

Foto: Kieran Kolle / Sjau

Ville du spist en frokost av mat som andre har kastet?

Det gjør kompisgjengen Even Rydningen, Frikk Kvamme, Alexander Benjamin og Kieran Kolle når de nå sykler Norge på langs, fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør.

Målet deres? Finne ut hva nordmenn kaster av mat, hvorfor det kastes og til slutt vise folk hvor unødvendig mye mat vi kaster her til lands.

På turen filmer de og tar bilder for å dokumentere turen. De skal nemlig stå igjen med en dokumentar som skal hete «Utgått på dato – En syklende dokumentarfilm om matsvinn».

Henter utgått mat på butikker

Even Rydningen

Her forbereder Even Rydningen et måltid med mat de har fått av butikker.

Foto: Kieran Kolle / Sjau

Etter to uker på sykkelen har guttene nå kommet til Nordland uten å bruke en krone på mat. Oppskriften på å få seg mat er ganske enkel.

– Vi ringer noen på forhånd. Som regel butikker for å se hva de har og hva de kaster. Da får vi gjerne noen brune bananer, melk som er i ferd med å gå ut på dato, kjøttstykker som er på siste forbruksdato og lignende, forteller Even Rydningen, som er én av guttene som er med på turen.

Men det er ikke bare butikker som byr på mat som er overflødig.

– Vi henvender oss stort sett til butikker, men vi har også vært innom privatpersoner. Vi var for eksempel innom en bursdag og fikk lite kake. Vi har også vært innom hotell og fått overskuddsmat fra buffé, sier Rydningen.

Rett og slett mye godt?

– Ja, det har slått oss at maten vi kaster i Norge holder gjennomgående svært høy kvalitet. Vi spiser som regel tre retters middag med noe salat til forrett, grillet kjøtt til hovedrett og fyrstekake eller fruktsalat til dessert.

Enorme mengder mat i Troms

Rydningen forteller til NRK at det er supert for dem med et stort og godt måltid når de er sultne og desperate etter mat, men at det ikke er veldig bra at vi kaster så mye mat i Norge.

– Det er selvfølgelig supert for oss, men det er veldig bekymringsverdig at vi kaster alle den gode maten, sier han.

På sin vei til Nordland har guttene selvfølgelig vært innom Troms. Her kan Rydningen fortelle at det var store mengder mat å hente på de to butikkstoppene de hadde i fylket.

Store mengder mat

Det er ikke mangel på mat selv om guttene setter sin lit til butikker, hotell og lignende kjeder for å få i seg en god middag. Her nyter Alexander Benjamin et godt måltid.

Foto: Kieran Kolle / Sjau

– Det var enorme mengder mat i Troms. På to butikker fikk vi ti kilogram grillribbe og svinekoteletter, store mengde kaffe, brød og pålegg. Vi fikk også store stabler med karameller og søtsaker.

Alle har på en eller annen måte jobbet med mat, og de var derfor også klar over at det var mye mat som ble kastet i Norge. Likevel slutter de ikke å bli overrasket.

– Vi er kjent med hvor mye som kastes, men det slår oss igjen og igjen hvor absurd mye god mat som kastes, sier Rydningen og legger til:

– Vi har også merket at det sannsynligvis kastes like mye i Finnmark, Troms og Nordland som det gjør der vi kommer fra. Altså Bergen og Oslo.

Flott måltid

Guttene får i seg god mat, selv om den har gått ut på dato. Rydningen mener vi må bli mer obs på hva vi kaster.

Foto: Kieran Kolle / Sjau

– Ta i bruk matvettet

De store mengdene god mat som kastes irriteres Rydningen noe, og han mener at det må gjøres noe for å bedre situasjonen.

– Det er ikke skammelig å kaste mat, men det er på ingen måte kult. Vi må ta vare på våre ressursen.

Har du noen tips til en vanlig forbruker?

– Ja, det har jeg. Man må ta i bruk det matvettet vi er født med. Vi må lukte, se og smake på varene vi er litt skeptiske til. Datomerkingen er til tider villedende, så vi må ta i bruk vårt matvett før vi kaster varene.