Hopp til innhold

Lettelse på Sjøvegan etter pågripelse: – Folk så litt ekstra på hverandre

Folk på Sjøvegan føler en stor lettelse over at det mystiske drapet på Marie Louise Bendiktsen i 1998 kan være i ferd med å bli oppklart.

Ebbe Øvrom

Ebbe Øvrom, utflytta salangsværing, sier folk så litt ekstra på hverandre da 1900 personer ble DNA-testet.

Foto: Arild Moe / NRK

Ordfører i Salangen, Sigrun Wiggen Prestbakmo, brukte lunsjpausen sammen med ansatte på kommunehuset i Sjøvegan til å følge pressekonferansen om pågripelsen fredag formiddag.

– Det er jo en dag som er veldig spesiell og som veldig mange har ventet på, sier hun.

Ordføreren sier det har vært svært krevende for et lite lokalsamfunn å ha en uløst alvorlig drapssak liggende i lokalhistoria.

– Aller mest for de som stod offeret nærmeste. For dem må det ha vært en stor påkjenning, sier hun.

Sigrunn Wiggen Prestbakmo

Sigrunn Wiggen Prestbakmo sier det har vært en stor påkjenning for lokalsamfunnet å ha en uløst drapssak.

Foto: Arild Moe / NRK

Omfattende etterforskning

Det var den 15. juli 1998 den 59 år gamle Marie-Louise Bendiktsen funnet død i brannruinen av sitt eget hus på Sjøvegan. Det ble raskt konstatert at det dreide seg om en alvorlig forbrytelse. Dette var starten på en av de største og mest omfattende drapsetterforskningene i norsk historie.

Det ble tatt DNA-prøver at 1900 personer som var i området på drapstidspunktet og 1400 personer ble i årenes løp avhørt av politiet.

Datteren og sønnen er lettet

Onsdag ble altså en Utenlandsk statsborger arrestert da han kom til landet via Gardermoen, mistenkt for ugjerningen. Både datteren og sønnen til den drepte kvinnen uttrykker stor lettelse i dag.

Huset drap Sjøvegan

Huset som ble satt i brann etter at Marie Louise Bendiktsen ble drept.

Foto: NRK

– Jeg tenker: «Endelig». Jeg har ikke egentlig trodd at jeg skulle få oppleve denne dagen. 20 år er lang tid, sier Tone Bendiktsen til. Svalbardposten

– Jeg er fornøyd med at det er gjort en pågripelse, og jeg er evig takknemlig overfor lensmann hans Roar Rasmussen, som har jobbet utrettelig med denne saken, sier sønnen Trond Bendiktsen".

Anne Lise Kroken

Anne Lise Kroken og resten av bygda Sjøvegan er lettet over at det kan gå mot en oppklaring av Sjøvegan-drapet.

Foto: Arild Moe / NRK

Og det samme uttrykker bygdefolket på Sjøvegan.

– Jeg fikk gåsehud, sier Anne Lise Kroken. Tenk at det er gått tjue år, det er helt toppers. Hver gang det har vært noe nytt, har vi håpet at nå skjer det noe, men det har det ikke. Nå får vi håpe det endelig kommer en løsning.

Ebbe Øvrom, utflytta Salangsværing, hjemme på ferie, synes det er bra at de endelig kan ha fått tak i gjerningsmannen 20 år etter drapet. Han sier det var en spesiell stemning da etterforskningen stod på som verst.

– Folk gikk rundt og så litt på hverandre den gangen da alle ble DNA-testet, men så roet det seg heldigvis etter hvert ned, sier han.