Starter oljeleting i hjemlige farvann

For første gang er det nordnorske selskapet North Energy med på oljeleting i hjemlige farvann, på et felt som befinner seg 250 kilometer utenfor Nordkapp.

Video leteboring

Det var boreriggen Polar Pioneer som fant olje på Skrugard (bildet). Riggen West Phoenix har nettopp startet boring på Norvag-prospektet.

Denne uka starter letingen etter olje og gass på et av de nordligste og østligste feltene i Barentshavet. Og forsyningsbasen Polarbase, like ved Hammerfest, har i lang tid vært en maurtue av aktivitet.

Boreutstyr, hver på 23 tonn, blir transport ut til leteriggen West Phoenix, som befinner seg på feltet Norvarg i Barentshavet.

Og når letingen starter denne uka, er altså det nordnorske oljeselskapet North Energy med.

– Betyr mye

Feltet Norvarg ligger 250 kilometer rett nord for Honningsvåg. For nordnorske North Energy betyr det svært mye å være med i letingen, som bokstavelig talt foregår på hjemmebane. Det er første gang selskapet, med hovedkontor i Alta, er med i Barentshavet.

– Dette betyr både mye for eierne, og også for befolkningen tror jeg, sier North Energys letesjef for Barentshavet, Torleiv Agdestein.

– Hvis vi gjør funn her så kan ringvirkningnee bli store for Finnmark, og det er viktig for oss.

Koster 600 millioner

Selskapene vil på Norvarg bore betydelig dypere enn det som har vært vanlig i Barentshavet. Man går hele fire kilometer ned i havbunnen før rørene trekkes opp igjen.

Leteoperasjonen har en kostnad på rundt 600 millioner kroner.

North Energy, som har en eierandel på tjue prosent i Norvarg, er optimistiske:

– Fordi det fortsatt er potensiale for store funn, og vi ønsker å være der, både for olje- og gassfunn. Og i dette tilfellet tror vi på et gassfunn i denne brønnen, sier Agdestein.