Hopp til innhold

Lekket nyhet om samisk kraftpakke

Loga sámegillii.

– I dag legger regjeringen fram en samisk pakke på 37 millioner som skal bidra til å styrke de samiske lærerutdanningene.

Det forteller kunnskapsminister Tonje Brenna under et besøk på Komsa skole onsdag.

– Det skal bidra til Sametingets viktige språkarbeid, være med på å styrke samisk kultur og også styrke ordningen med samiske veivisere, for å nevne noe.

Kunnskapsministeren kaller det for en kraftfull satsing på det samiske.

– Disse pengene kommer i statsbudsjettet for 2024, og er penger jeg håper mange får glede av, forteller Brenna.

Pengesummen er en såkalt lekkasje fra statsbudsjettet før det legges fram til høsten.

3,6 millioner kroner skal gå til å styrke Sametingets språkarbeid, som kunnskapsministeren påpeker er et viktig verktøy for utvikling av samiske læremidler.

– Vi trenger at flere snakker samisk, bruker den samisken de kan og vil lære seg det. Dette er et forsøk til å bidra til det.

For statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, Nancy Porsanger Anti (Sp) er det spesielt et felt som trengte mer penger.

– Språkteknologien mener jeg er helt avgjørende for alt vi gjør. Hvis vi skal ha språket med oss videre inn i fremtiden, med velferdsteknologi og at bestemor skal få hjelp av en robot – vi er helt avhengig av at alle elektroniske duppedingser også kommuniserer på samisk.

Over 4 millioner kroner er satt av til prosjekter innen språkteknologi.

– Det kommer også 2 millioner til et eget prosjekt til de samiske lydarkivene. Det handler om å gjøre tale til tekst. Det skaper igjen hjelp til barn med dysleksi, blind eller døv – alle de hjelpemidlene som norske barn tar som en selvfølge.

– Det vil få stor betydning framover, legger Porsanger Anti til.

Nancy Porsanger Anti
Foto: Knut-Sverre Horn / NRK