Hopp til innhold

Leide ut båt til russerne som omkom: – Klandrer meg selv for at jeg ikke varslet tidligere

Tirsdag mistet to av Asbjørn Høgseths gjester livet etter at fisketuristene hadde gått for langt til havs i en åpen båt.

Utleieren

Asbjørn Høgseth ønsker ikke å stå fram med bilde. Torsdag var første gang siden ulykken at han åpnet en avis.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Nå kverner spørsmålet i hodet til Asbjørn Høgseth: Hvorfor meldte han dem ikke savnet før?

To dager har gått siden de to russiske fisketuristene ble funnet omkommet utenfor Torsken på yttersida av Senja.

Russerne var på guttetur med to kompiser, og hadde vært i Torsken siden 4. mai.

Asbjørn Høgseth beskriver været på tirsdag som skiftende, akkurat sånn som det ofte er på Senja. I det ene øyeblikket kom det kraftige vindrosser og hagl. I neste øyeblikk skinte sola.

I 14-tida tirsdag ettermiddag fikk de to kameratene på land en telefon fra dem som var dratt ut for å fiske.

Men før de oppfattet budskapet helt, mista de forbindelsen. De forsøkte å ringe opp de to i båten, men fikk ikke kontakt.

Dro ut for å lete

Høgseth forteller at han fikk beskjed om hva som hadde skjedd i 17-tida.

– Jeg stusset over at de ikke hadde fått tak i dem på walkietalkien de hadde med seg, for den fungerer godt inne i fjorden. Jeg skjønte at de måtte ha dratt for langt ut, sier han.

Dermed gjorde han det han pleier å gjøre dersom gjestene hans bryter regelen om å holde seg inne i fjorden. Han dro ut for å se etter dem.

Med seg hadde han stesønnen sin og en de russiske turistfiskerne som var blitt igjen på land.

– Jeg lånte en båt av Wilsgård fiskeoppdrett. En aluminiumsbåt med 115 hestekrefter. Men da vi kom til Månesodden var det såpass dårlig vær at vi måtte snu. Det var storsjø og skvalpesjø med vindrosser. På vei innover igjen, da vi fikk mobildekning, ringte jeg til Hovedredningssentralen, sier han.

Båten som kantret

En båt med to russiske fisketurister kantret utenfor Senja tirsdag ettermiddag. Redningsskøyta «Dagfinn Paust» kom til stedet etter hvert.

Foto: Redningsskøyta «Dagfinn Paust»

Øynet håp

En storstilt redningsaksjon ble iverksatt. Flere helikoptre og redningsskøyter, ei ferge og et kystvaktskip deltok i leitingen. Først i 22-tida ble båten funnet med baugen opp.

Like etter fikk Høgseth beskjed om at den ene russeren var funnet i nærheten av båten, og at han skulle fraktes til Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Da jeg hørte det, ble jeg lettet og tenkte at de kanskje greide å berge én av dem i hvert fall. Men det gjorde de jo ikke, sier 60-åringen og ser ned i gulvet.

For det gikk ikke lange stunden før det kom en ny beskjed. Begge gjestene hans var funnet. Begge var erklært døde.

– Da datt jeg helt i hop, sier Asbjørn Høgseth.

Siden har tankene kretset rundt dette ene spørsmålet: Hvorfor meldte han ikke fra tidligere? Hvorfor ringte han ikke Hovedredningssentralen før han dro ut for å leite?

– Jeg er fortsatt veldig oppskaket, sier 60-åringen.

Kantret båt utenfor Senja

Den ene omkomne ble funnet nær båten. Den andre ble funnet litt nærmere land.

Foto: Redningsskøyta Dagfinn Paust

– Forstår ikke hvorfor de dro ut

I 2014, tre år før han av helsemessige årsaker måtte slutte i jobben på Torsken havprodukter, etablerte han firmaet Høgseth Eiendomsforvaltning.

Til sammen har han kjøpt og gjort i stand fire hus som han leier ut til turister gjennom selskapet DanCenter. De fleste gjestene hans er tyskere, og hovedsesongen er i juni, juli og august.

– Jeg er blant de billigste aktørene. For to uker i mai koster det fem tusen kroner å leie bolig og 2500 kroner å leie båt. Jeg tjener akkurat nok til å få det til å gå rundt, forteller han.

Tre av båtene hans er på 18 fot. Den russerne brukte var en 19-foting og den største han leier ut. De fire russerne på guttetur var de første gjestene i år.

– Det er en gammel båt, men veldig stødig og med 40 hestekrefter. Evig nok god til å drive fiske i fjorden. Lenger ut enn det skal de ikke dra, og det får alle gjestene beskjed om når de kommer. Vil de ut på havfiske, pleier jeg å anbefale Hamn i Senja. De har større og mer robuste båter, sier Høgseth.

Han har en ansatt som snakker godt russisk og som gir informasjonen til de russiske gjestene.

– De får også et kart med de beste fiskeplassene i fjorden og en rød strek som viser hvor de ikke får lov å fortsette. Jeg forstår ikke hvorfor de dro lenger ut denne dagen, sier utleieren.

brygge

Asbjørn Høgseth driver utleie av boliger og båter i den lille bygda Torsken på Senja.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Kommer tilbake neste år

Etter ulykken har både kommunen og bygdefolk kommet og snakket med han og kona. De slipper å sitte alene med alle tankene.

– Det var også veldig godt da de to andre russerne kom til meg og sa at de ikke bebreider meg i det hele tatt. De hadde advart kompisene sine tre ganger mot å dra ut på havet. Likevel dro de. Nå sitter familiene deres igjen uten dem, sier Asbjørn Høgseth og blir helt stille.

Fredag gjorde politiet kriminaltekniske undersøkelser av båten.

– Det kan være ting på båten som må sendes inn til nærmere undersøkelser. I tillegg gjenstår noen få vitneavhør, innsamling av værdata og svar på obduksjonene. Om noen blir stilt ansvarlig for ulykken er altfor tidlig å si. Men det kan se ut som at de to omkomne selv har valgt å dra ut på havet, sier politioverbetjent Bjørn Georg Pedersen.

De to andre russerne i følget på fire ble avhørt onsdag ettermiddag. Nå er de på vei tilbake til sine familier i Russland.

– De har sagt at de skal komme tilbake neste sommer, og at de da tar med seg de etterlatte, sier Asbjørn Høgseth.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark