Hopp til innhold

Lei av rasistiske kommentarer mot egne lagkamerater

Vi har hørt om rasisme i voksenfotballen, men er det en utfordring også blant barn og ungdom?

Johannes og Petter

IKKE UVANLIG: Johannes Myrstad Vangsnes og Petter Emaus spiller på Stakkevollan IF. De har begge opplevd at lagkameratene har fått rasistiske kommentarer mot seg i kamp.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det er alt fra «kom deg tilbake dit du kommer fra», «hvor er du fra?» eller «faen ta deg jævla ...», ja det er ganske ille, sier Petter Emaus.

Han spiller på Stakkevollans G02-lag, et lag i Tromsø bestående av spillere fra mange forskjellige nasjoner. Ved flere tilfeller har de opplevd at det blir slengt rasistiske kommentarer til medspillerne deres i kamp.

– Vi blir jo lei og sinte på vegne av lagkameratene våre, sier Johannes Myrstad Vangsnes.

Petter og Johannes

LEIT: Petter Emaus og Johannes Myrstad Vangsnes sier at de selv aldri kunne brukt «neger» som skjellsord.

Foto: Petter Strøm / NRK

NFF bekrefter

I voksenfotballen er rasistiske utsagn fortsatt en utfordring. Tidligere denne sommeren fortalte USA-proff Adama Diomandé at han ble kalt «nigger» i en kamp. Han forteller at motstanderne i Portland Timbers forsøkte å si unnskyld og la hendelsen bli glemt.

– Men hvis jeg ikke sier noe vil rasisme fortsette å vokse, skrev Diomandé på Instagram.

I etterkant kunne Sarpsborg 08-spilleren Amin Askar fortelle at rasisme foregår i fotballen, men at det som regel blir feid under teppet.

Henrik Lunde, seksjonsleder for barn og ungdom i Norges Fotballforbund, synes det er trist å høre at guttene fra Stakkevollan opplever rasisme også i barne- og ungdomsfotballen.

– Dette er absolutt ikke noe som skal forekomme på norske fotballbaner. Det er heller ikke noe unge fotballspillere skal finne seg i, sier han.

– Det er vanskelig for oss å måle om dette er et voksende eller minkende problem. Mitt inntrykk er at vi har færre slike kommentarene i fotballen nå enn tidligere. Samtidig vet vi at det forekommer.

Norway Football Federation Staff Photo Shoot

KLAR OVER DET: Henrik Lunde i NFF sier at rasistiske kommentarer ikke er et utbredt problem i norsk fotball, men de vet at det skjer.

Foto: Trond Tandberg / Getty Images

– Ønsker å skille seg fra andre

– Når for eksempel unge fotballspillere bruker slike ord og uttrykk handler det om å skille seg selv fra de andre, og si at «vi er bedre enn dere». Det er med på å understreke rivaliseringen de står i, sier Språkforsker ved UiT Norges arktiske universitet, Hilde Sollid.

Ifølge henne er det vanskelig å si hvor ungdommene plukker opp slike uttrykk. Det kan være via musikk, film og media, eller det kan være fra omgivelsene.

– Foreldre, venner og eldre søsken har stor innflytelse på språk og holdninger til barn og ungdom, sier Sollid.

– Men ligger det rasisme bak slike utsagn?

– Også det er vanskelig å si. Hensikten er i alle fall å bruke det som skjellsord. Det er ikke sikkert de tenker over at ordene har en rasistisk mening, men de bruker de ordene som er umiddelbart tilgjengelig i en opphetet situasjon.

Hilde Sollid

VANSKELIG TEMA: Språkforsker Hilde Sollid mener noen grupper ungdom synes det er greit å kalle hverandre «neger» og «svarting», men med en gang noen utenfor gruppa gjør det, blir det feil.

Foto: Petter Strøm / NRK

Vurderte å ta laget av banen

Treneren til Petter Emaus og Johannes Myrstad Vangsnes i Stakkevollan, Hugo Lavik, sier at han til tider blir svært overrasket over hva som kan bli sagt mellom spillerne i kamp.

Han har selv konfrontert andre lags trenere med slik språkbruk etter kampslutt, og føler problemet ikke alltid blir tatt seriøst nok.

– I flere tilfeller prøver de å le det bort, eller de drar diskusjonen videre til å handle om at det for eksempel har vært dårlig stemning på og rundt banen. Men den dårlige stemningen starter i mange av disse tilfellene med stygg ordbruk mellom spillerne, sier Lavik.

I TV-serien «Kamp» gikk det så langt at han vurderte å ta laget sitt av banen, neste gang de opplevde noe lignende.

– Når det gjelder bruk av ord som «neger», «nigger» og «svarting», så er det ikke alltid jeg tror det er ment med et rasistisk motiv. Jeg tror heller det er noe guttene slenger ut i affekt, i mangel på noe annet å si. Samtidig mener jeg vi må ta slik språkbruk på største alvor, og statuere eksempler på at dette ikke er greit, sier han.

Hva burde gjøres for å få bukt på dette?

– Jeg alle vi som står rundt banen har et viktig ansvar. Vi må reagere på slik ordbruk. Spillere som bruker sånne ord, må tas av banen og forklares hvorfor det ikke er greit å kalle noen for «neger», selv om de ikke mener noe rasistisk med det.

Hugo Lavik

OPPGITT: Hugo Lavik, trener i Stakkevollan IF og for Samba, mener lista for å rapportere uønskede hendelser inn til fotballforbundet er litt for høy.

Foto: Sondre Holen / NRK

– De voksne har ansvaret

Det samme mener språkforsker Hilde Sollid.

– På trening og i kamp er det åpenbart at de voksne rundt klubben skal passe på, men i tillegg må foreldre være gode forbilder. De må tenke gjennom hvilke ord de bruker i hverdagen, men også passe på hvordan de beskriver andre, for eksempel i fotballsammenheng, sier Sollid.

Norges Fotballforbund har en bred Fair play-plattform, som blant annet fremmer riktige holdninger i barne- og ungdomsfotballen. Men Henrik Lunde mener det ikke er nok.

– Dette er språkbruk, og kanskje holdinger, barna har med seg også utenfor fotballbanen. Det er ikke slik at de bare skrur om hele hodet når de kommer å banen. Mens noen kan bruke ord som «svarting» under en fotballkamp, er de samme ordene helt utenkelig å bruke for andre, så dette er en holdningsgreie. Vi i fotballen må ta vår del av ansvaret på vår arena, og være tydelig på at slike ord ikke er greit å bruke.