Hopp til innhold

Lege støtter fornærmedes forklaring

– Skadene er mest sannsynlig påført av friksjon, vitnet overlege Vidar Isaksen om skadene fornærmede skal ha fått etter bilslepingen.

Hilde Camille Stærk

Advokat Hilde Camille Stærk er fornærmedes bistandsadvokat.

Foto: Tarjei Abelsen/NRK

Torsdag formiddag fortsatte rettssaken mot de to mennene som er tiltalt for å ha slept en annen mannen etter en bil i Nesseby i Øst-Finnmark i mars i fjor.

Begge de to tiltalte nektet straffskyld da rettsforhandlingene startet onsdag i Indre Finnmark tingrett i Tana.

Aktoratet startet rettsforhandlingene torsdag med å føre overlege Vidar Isaksen fra Universitetsssykehuset Nord-Norge i Tromsø som sakkyndig vitne i saken.

Isaksen mener skadene til fornærmede er forenlig med hans forklaring om at det var snø- eller isunderlag på strekningen, og ikke asfalt eller grus.

Fornærmede forklarte onsdag at han ble slept mellom 800-1.100 meter og tilbake igjen, en strekning på til sammen cirka to kilometer.

– Skadene er mest sannsynlig påført av friksjon, sa Isaksen.

De to tiltalte i saken har forklart at de tror skadene kan ha oppstått i forbindelse med en badstuovn eller bål. Dette tror ikke overlegen på.

– Ville ført til lemlestelse

Den utpekte hovedmannen har forklart at 80 prosent av veibanen var bar på denne tiden. Hvis fornærmede skal ha blitt dratt etter bilen mener han at det ville ført til lemlestelse.

– Hud, fett og muskler ville blitt dratt av, bekreftet det sakkyndige vitnet.

Ifølge fornærmede pendlet han bak bilen under slepingen, men at pendlingen stoppet ved barflekker på veien.

– Da skulle man tro det var forurensing i såret, sa Isaken.

Husker lite

To vitner forklarte seg onsdag om etterpåfesten. Det første vitnet mente fornærmede hadde oppført seg dårlig på festen. Men vitnet hadde sovnet, og derfor ikke fått med seg om noe hadde skjedd.

Det andre vitnet husket svært lite. Aktor Jon Bertelsen leste fra mannens politiforklaring. Der hadde han sagt at en mann på festen hadde tatt han ut og vist ham pick-up-bilen som angivelig ble brukt til slepingen.

Denne mannen hadde forklart at stroppen bak bilen kunne brukes til å slepe personer som fortjener det.

Et av vitnene forklarte at han kan ha dratt fornærmede ned trappen for å roe ham ned siden han oppførte seg dårlig, og at fornærmede derfor hadde fått skadene. Men heller ikke dette er ifølge overlege Vidar Isaksen forenlig med skadene.

Ingen konklusjoner

Politiet forklarte seg for retten onsdag. De hadde ikke funnet DNA-spor på stroppen til bilen. De kunne heller ikke konkludere med føret i det aktuelle tidsrommet.

Ifølge en rapport fra Statens vegvesen var det snø, is og delvis bart på strekningen. Hvordan været var i det aktuelle tidsrommet kunne politiet ikke si noe sikkert om. Ifølge yr.no var det en lengre kuldeperiode.

Da rettsaken startet torsdag valgte aktor Jon Bertelsen å frafalle to av vitnene. Den ene som ikke møtte, og den andre som var på fiske ved Jan Mayen.

Nyheter fra Troms og Finnmark