Lokalpolitiker Kristin Jensen (Ap) karakteriserte situasjonen som altfor risikabel for de fødende overfor Altaposten tidligere denne uken.
Det får den profilerte legen Olav Gunnar Ballo til å tenne på alle pluggene. Han viser til at Alta har det beste tilbudet i Finnmark, utenom de to sykehuskommunene Hammerfest og Sør-Varanger.
– Det er den befolkningen som har det mest solide tilbudet – og som klager mest. Det er det jo ingen sammenheng i, sier Ballo.
Har fødestue
Fødestua i Alta er nylig rustet opp, men ved kompliserte fødsler må kvinnene sendes til sykehus i Hammerfest eller Tromsø. Derfor ønsker lokale politikere i Alta en fullverdig fødeavdeling som på sykehus
– Det er jo ikke livsfarlig å føde i Alta, men når det skjer komplikasjoner, er det utfordrende å føde på fødestue. Vi har en luftambulansetjeneste som ikke fungerer, mye dårlig vær, og det skaper utrygghet for mødre som er i faresonen, sier Jensen til NRK.
Hovedutvalgsleder Kristin Jensen for helse og sosial i Alta ønsker fullverdig fødeavdeling. Hun mener risikoen ved å føde i Alta er for stor.
De siste årene har det i gjennomsnitt blitt født 246 barn hjemmehørende i Alta, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det utgjør en tredel av alle fødsler i Finnmark.
– Svært alvorlig
Lege Olav Gunnar Ballo formelig dirrer av harme over at Jensen «skremmer opp befolkningen». Selv er han kommuneoverlege i utkantkommunen Loppa.
– Altas fødetilbud er svært godt, og et eksempel til etterfølgelse for kommuner uten sykehus. Og så framstiller øverste politiske ledelse for det lokale helsetilbudet det som utrygt å føde i Alta. Det er svært alvorlig, sier Ballo.
Det ble åpnet ny fødestue i Alta denne måneden. Ikke nok, mener Arbeiderpartiet.
Ballo avviser argumentet om at det er vanskelig reisevei mellom Alta og Hammerfest.
– Folk i Alta har enklere tilgang til sykehuset i Tromsø enn noen andre. Det er to ambulansefly basert i Alta, de kan frakte pasienter direkte til Universitetssykehuset Nord-Norge, sier Ballo.
Ballo får støtte fra jordmødre
NRK Finnmark har vært i kontakt med flere jordmødre. De ønsker ikke å la seg intervjue åpent om Ballos kritikk, men jordmødrene sier det er uheldig at enkelte politikere skaper inntrykk av at det er utrygt å være fødende i Alta.
Hovedutvalgsleder Kristin Jensen (Ap) avviser anklagene.
– Jeg tror fødende kvinner i Alta har en usikkerhet i seg fordi de ikke har en fullverdig fødeavdeling. Om det er frykt eller ikke, det kan ikke vi definere, og heller ikke Ballo, men usikkerhet er det jo, sier Jensen.
– Men skal man basere politikk på følelser eller fakta?
– Det er jo ingen steder i Finnmark det fødes så mange barn som i Alta, er ikke det fakta nok?
Fødselstallene går ned
I Finnmarks-kommunene som har mellom tre og fem timers reisevei til nærmeste sykehus, fødes det gjennomsnittlig 117 barn hvert år. Det utgjør 15 prosent av alle fødsler i Finnmark.
– Disse kommunene hører man svært lite klaging fra, sier Ballo.
Samtidig blir fødeavdelinger andre steder i Norge slått sammen.
– Nå argumenterer man for at det skal bygges en fødeavdeling samtidig som fødselstallene går ned. I tillegg er man i ferd med å legge ned fødeavdelingen i Kristiansund, en vesentlig større by enn Alta, sier Ballo.
Vet ikke om farlige situasjoner
– Når det fødes absolutt flest barn i Alta, av alle kommunene i Finnmark, så skulle det bare mangle at tjenestene våre er bedre enn i dag, mener derimot Jensen.
– Kjenner du tilfeller der disse manglene i tilbudet, slik du ser det, har ført til fare for de fødende eller foster?
– Nei, jeg kjenner ikke til noen eksakt, så det kan jeg ikke si noe om. Det er det garantert, men jeg kjenner ikke til det, sier Jensen.
- Oppdatering: Kristin Jensen presiserer i ettertid at hun siktet til luftambulansetjenesten da hun sa at Alta har en ambulansetjeneste som ikke fungerer. Vi har endret dette i saken.