Lege ble anklaget for maktbruk og vold: – Følte meg presset til å si opp

Legen i Finnmark, som er anklaget for maktbruk og vold, tar til motmæle: – Jeg liker å være effektiv, strukturert og streng.

Hammerfest sykehus

Konflikten ved Hammerfest sykehus har ført til at en omstridt enhetsleder har sagt opp, og at ledelsen nå kartlegger omfanget av problemet og vurderer tiltak.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Jeg hadde det forferdelig. Tillitsvalgt og noen ansatte fikk fortelle sin historie, jeg fikk beskjed fra ledelsen om ikke å si noe, forteller mannen som jobbet som enhetsleder ved Hammerfest sykehus.

Legen mener det er en svært beklagelig situasjon, uansett hvem sin feil det måtte være.

Han ønsker ikke å stå fram med navn, fordi han ønsker å jobbe som lege igjen.

– Vitner forteller at pasienter skal ha blitt kastet ut og at vold ble brukt mot kollegaer?

– Det stemmer at det var en krevende pasient. Vi var uenige, men jeg kastet henne ikke ut. Jeg oppfordret henne til å melde saken til fylkeslegen, og det ble gjort, forteller han, og sier at det ble konkludert med at det ikke ble gjort noe ulovlig.

Han tilbakeviser at han var årsaken til flere leger sluttet på kort tid, og mener hovedårsaken til dårlig arbeidsmiljø var mangelen på leger ved sykehuset.

– Kan bli misforstått

Mannen tilbakeviser at han brukte makt mot en kollega.

– Det var en finger i brystet og vedkommende rygget for å få avstand. Bakgrunnen var helt korrekt, at jeg ville ha utført en ekstra undersøkelse, men denne vikaren mente det var unødvendig. Vikarer gjør mye bra, men vi må respekteres når vi vil ha undersøkelser utført.

Har du en utfordrende lederstil?

– Kanskje krever jeg at folk skal jobbe i mitt tempo og noen misforstår muligens når jeg snakker fort og høyt. Ofte kan forklaringen være stress, men jeg tror ikke de som kjenner meg vil beskrive meg som voldelig eller kjeftete.

Fikk ikke trekke oppsigelse

Etter bråket i sommer valgte enhetslederen å si opp.

– Jeg følte jeg ikke hadde noe valg, men etter å ha vurdert litt ville jeg trekke oppsigelsen tilbake. Det ble ikke akseptert av sykehusledelsen, forteller mannen som for noen år siden fikk pris for sitt arbeid på sykehuset.

– Hvorfor får jeg ikke en ny sjanse hvis det er slik at jeg har gjort mye bra for sykehuset, spør han.

Arnt Johannessen

Foretakstillitsvalgt Arnt Johannessen slo alarm om arbeidsforholdene ved sykehuset i Hammerfest. Han var blant dem som fremmet kritikken mot enhetslederen i sommer.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Foretakstillitsvalgt Arnt Johannessen sier sykehuset nå har fått en miljøundersøkelse der påstander skal faktasjekkes.

– Vår tillit til enkelte ledere er svekket. Selve rapporten er taushetsbelagt og jeg kan ikke si noe om den.

At enhetslederen sa opp, mener likevel Johannessen var et klokt valg.

– Burde handlet tidligere

Lena Nielsen

Lena E. Nielsen har det øverste personalansvaret ved Finnmarkssykehuset, og avviser at den omstridte legen ble presset til å si opp.

Foto: Stian Strøm / NRk

Personalsjef Lena Nielsen erkjenner at de burde ha satt inn tiltak for å løse konflikten tidligere.

Hun avviser at det lå noe som helst press bak legens oppsigelse.

– Nå har vi fått en arbeidsmiljørapport som viser hva vi må ta tak i. Vi diskuterer med tillitsvalgte og vernetjenesten hva vi gjør videre.