Lavrov om Frode Berg: Kan komme hjem når som helst

Da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kom til Finnmark i kveld, sa han på spørsmål at spiondømte Frode Berg kan komme hjem til Norge «når som helst».

Ankom Kirkenes

Den russiske utenlandsministeren Sergej Lavrov ankom Kirkenes torsdag kveld.

Foto: Heiko Junge / Heiko Junge

Lavrov er i Kirkenes for å markere frigjøringen av Finnmark under andre verdenskrig. På spørsmål fra TV2 om når Frode Berg kan komme hjem, svarte han følgende:

– Når som helst.

På videre spørsmål om hvordan Frode Berg-saken har påvirket forholdet mellom Russland og Norge, var svaret «ikke i det hele tatt».

Anbefaler benådning

Svaret fra Lavrov kommer samme dag som det ble kjent at Den russiske kommisjonen for benådning av straffedømte anbefaler å sette den spiondømte nordmannen fri.

Han nektet straffskyld etter tiltalen, men innrømmet at han hadde vært i kontakt med norsk etterretning før han reiste til Russland.

Berg skal nå være en del av en utvekslingsavtale mellom Russland, Litauen og Norge.

Rådet fra den russiske kommisjonen kan være del av forberedelsene for å få denne avtalen på plass

Frode Berg

Frode Berg kan komme hjem til Norge «når som helst». ifølge russlands utenriksminister Sergej Lavrov

Foto: JAN ESPEN KRUSE / NRK

Tror han er hjemme før jul

Også Bergs støttegruppe sa tidligere torsdag at benådningssøknaden var en god nyhet.

– Jeg har fått med meg nyheten fra Russland. Det ser veldig bra ut, sier Øystein Hansen i Støttegruppa for Frode Berg til NRK.

– Det er kjempebra hvis det kommer en benåding fra russisk side. De er jo en rettsstat, og dette må på plass før Frode kan komme hjem, sier Øystein Hansen i Støttegruppa for Frode Berg til NTB.

Øystein Hansen

Leder i Frode Bergs støttegruppe, Øystein Hansen, håper på å få Berg hjem før jul.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Hansen tror det ikke er tilfeldig at nyheten kommer dagen før den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov skal til Kirkenes i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen fra den tyske okkupasjonen i Finnmark.

– Med utviklingen som har vært den siste tiden, tror jeg det er sannsynlig at Frode Berg feirer jul hjemme i Kirkenes, sier Hansen til NTB.

Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, sier til NRK at han ikke kjenner til bakgrunnen for hans uttalelser.

– Vi holder oss foreløpig til at det ennå tar noen dager før Frode kommer hjem.

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen, som var den som tok i mot Lavrov i Kirkenes tidligere i dag.

– Det var veldig hyggelig å ta ham i mot, sier Rafaelsen.

Han håper denne situasjonen løser seg Frode Berg og for familien, og at Berg kommer hjem så fort så mulig.

– Hvis han kommer hjem snart er det hyggelig for ham og for familien.

  • Podcasten Krig og fred:
    Det har gått nesten to år siden Frode Berg ble arrestert for spionasje i Moskva. Nå ser det ut som han får komme hjem snart, i en byttehandel med både små og store spioner. Men hvordan fungerer egentlig den hemmelige agent-bransjen?

    Det har gått nesten to år siden Frode Berg ble arrestert for spionasje i Moskva. Nå ser det ut som han får komme hjem snart, i en byttehandel med både små og store spioner. Men hvordan fungerer egentlig den hemmelige agent-bransjen?

Fem personer byttes mot hverandre

Utvekslingsavtalen innbefatter to russere som er fengslet i Litauen for spionasje, og to spiondømte litaurere som sitter i russiske fengsel. Disse skal byttes mot hverandre. I tillegg kommer trolig Berg, som den femte personen som omfattes av avtalen.

Les: Litauisk nyhetstjeneste: – Nordmann fengslet for spionasje i Russland skal utleveres

Planen er at den litauiske presidenten Gitanas Nauseda skal benåde de to russerne, mens den russiske presidenten Vladimir Putin skal benåde de to litauiske statsborgerne samt nordmannen.

Frode Berg sendte i forrige uke en formell benådningssøknad til den russiske presidenten. Det bekreftet Frode Bergs russiske advokat, Ilija Novikov til NRK.

Lavrov møter utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) lørdag.