Larsen stiller som Aps presidentkandidat

Nåværende sametingspresident har sagt ja til å bli nominert som presidentkandidat i kommende valg.

Sametingspresidenten i Studio Sápmi

Vibeke Larsen er i dag Sametingspresident. Det er noe som tydeligvis har gitt mersmak. Nå stiller hun til valg i Arbeiderpartiet for å kunne bli partiets presidentkandidat i årets sametingsvalg.

Foto: Tanja Linnea Eriksen Norbye / NRK

Det er avisa Ságat som melder at sametingspresident Vibeke Larsen har sagt ja til å bli nominert for Vesthavet krets.

Hvem som blir Arbeiderpartiets presidentkandidat i sametingsvalget senere i år, skal avgjøres på et ekstraordinært partimøte i Lakselv 28. januar.

Disse stiller til valg som presidentkandidat for Arbeiderpartiet:

  • Vibeke Larsen, Vesthavet valgkrets
  • Elisabeth Erke, Østre valgkrets
  • Kåre Olli Porsanger, Ávjovárri valgkrets

Presidentkandidat trakk seg

Vibeke Larsen overtok i som sametingspresident i midten av desember i fjor, da Arbeiderpartiet stilte mistillit mot Norske Samers Riksforbund (NSR) på sametinget. Larsen satt da som gruppeleder for Aps sametingsgruppe.

Helga Pedersen

Helga Pedersen ble i november valgt som Arbeiderpartiets presidentkandidat. Kort tid senere trakk hun seg, da partiet gikk imot hennes anbefaling om å overta makta på Sametinget.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

På det tidspunktet hadde partiet valgt Helga Pedersen som partiets presidentkandidat til valget i år, men kun et døgn etter at Larsen overtok makta på sametinget valgte Pedersen å trekke seg.

Årsaken var at hun hadde advart partiet om å ta over makta i Sametinget i denne perioden. Hun hadde advart Arbeiderpartiet på Sametinget om å ikke ta over makten i denne perioden.

– Jeg har advart kraftig imot dette her, jeg har ikke blitt lyttet til. Dette kan jeg rett og slett ikke være med å forsvare, for meg er det her en veldig tung beslutning ... unnskyld ... men jeg må også kunne se meg selv i speilet og forsvare det jeg er med på, sa en tydelig beveget Helga Pedersen.

Nå kan Vibeke Larsen i stede kunne bli partiets presidentkandidat.