Hopp til innhold

Lars Gule: – Væpnet politi hjelper ikke mot terror

Politidirektoratet opprettholder den midlertidig bevæpningen. – Dette forhindrer sjelden terror, og kan føre til at mulige terrorister bare finner nye mål, sier Gule.

Lars Gule

INGEN GOD LØSNING: Ekstremismeforsker Lars Gule har ikke tro på at en væpning av politiet gjør samfunnet tryggere overfor terror.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Midlertidig bevæpning er ikke et godt tiltak, sier ekstremistforsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Det skyldes rett og slett at vi har veldig få, om noen, eksempler på at væpnet politi har hindret slike aksjoner, sier han.

Kan stanse pågående terror

Det tok ikke lang tid etter terroren i Stockholm fredag før meldingen kom om at politiet i Troms vurderer å innføre midlertidig bevæpning.

Lastebilen i Nice i dagslys

SKUTT AV POLITIET: Under Nice-angrepet i 2016 ble terroristen skutt av politiet.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

I dag, mandag, ble det klart at Politidirektoratet (POD) har bestemt å opprettholde den midlertidig bevæpningen i de store byene i landet. Vurderingen av disse oppgraderingene var imidlertid gjort i forkant av trusselvurderingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som viste at terrortrusselen i Norge har økt.

Ettersom det er opp til politimestrene å vurdere, er det ikke helt klart hvilke byer som vil innføre bevæpning.

Selv om Gule sier det er få eksempler på at terror er blitt hindret av væpnet politi, påpeker han samtidig at væpnet politi har avsluttet terroraksjoner ved å ta livet av gjerningspersonen

Men Gule viser til at dette for eksempel ikke var tilfelle i Stockholm, da en mann i en lastebil meiet ned flere personer og tok fire liv.

– De var ikke i stand til å stoppe denne mannens ville bilferd. Det skjedde heller ikke i Berlin. Der kom vedkommende seg unna til tross for at de har væpnet politi. Han ble drept senere i Italia.

En mann sørger ved blomstene som er lagt ned foran Åhlens der angrepet fant sted.

SORG: En mann sørger ved blomstene som er lagt ned foran Åhlens der angrepet i Stockholm fredag fant sted.

Foto: Markus Schreiber / AP

– Velger nye mål

Men da den franske feriebyen Nice i fjor sommer ble rammet av et terrorangrep ble terroristen skutt av politiet, først etter å ha drept 87 mennesker.

– Gule, du sier selv at vi har eksempler på at væpnet politi har stanset pågående terroraksjoner. Hvorfor mener du da at dette ikke er en god løsning?

– Man har langt flere eksempler på at væpnet politi ikke greier å stanse pågående terroraksjoner. Når for eksempel noen kjører ned folk med en lastebil vil det alltid være et spørsmål om hva dette er, og når man skal gripe inn. Og så er det også et spørsmål, dersom man ikke har væpnet politi, hvor lang tid tar det å få politiet bevæpnet i en kritisk situasjon, sier Gule.

– Men hva slags ulemper har det om politiet bærer våpen?

– I terrorsammenheng har man ikke nok kunnskap om dette, men generelt vet vi at dersom politiet bevæpner seg, så bevæpner også skurkene seg mer. Om man plasserer bevæpnet politi utenfor Stortinget eller andre institusjoner, vil trolig terroristene angripe noe annet. Da sikrer de sine målvalg fra sikrede objekter til usikrede objekter.