Lar seg ikke skremme av russisk fengsel

Kampviljen er fortsatt stor blant Greenpeace-aktivistene som har vært fengslet i Murmansk.

Sini Saarela Greenpeace

Finske Sini Saarela er en av Greenpeace-aktivistene som satt fengslet i Murmansk.

Foto: HANDOUT / Reuters

I rundt to måneder var 30 aktivister fra miljøorganisasjonen Greenpeace fengslet i Murmansk, etter å ha protestert mot russisk oljevirksomhet i Arktis. Men oppholdet i russisk fengsel kommer ikke til å hindre flere aksjoner.

Stor kampvilje

Arctic Sunrise

Skipet Arctic Sunrise ble benyttet i Greenpeace sin aksjon mot russisk oljevirksomhet i Arktis.

Foto: Will Rose / © Will Rose / Greenpeace

Ifølge informasjonssjef i Greenpeace Norge, Åshild Lahn, er flere av aktivistene allerede klar til nye oppgaver.

– Det vi har hørt hittil er at de så klart er blitt påvirket av dette, men kampviljen er stor hos mange av dem, sier Lahn.

Hun og resten av organisasjonen har ikke blitt mindre kamplystne mot oljeutvinning i Arktiske strøk etter at Arctic Sunrise og 30 aktivister ble fengslet i Murmansk for to måneder siden.

– De 30 som har sittet i fengsel i to måneder allerede, ville vel bli ganske sure på oss hvis vi avsluttet kampen som gjorde at de havnet der i utgangspunktet. Så kampanjen vår for å redde Arktis fortsetter, sier Lahn.

Får støtte

Lahn mener fengslingene og det Greenpeace omtaler som urettmessige beskyldninger viser at de har en hard kamp foran seg. Men organisasjonen har også fått mye støtte.

– Det er jo tydelig at det er veldig mektige krefter vi kjemper mot, og at vi er underdogen her. Men vi har mange millioner med oss i kravet om at vi må bevare Arktis, sier Lahn.