Lang ventetid for å fjerne mandler

Over tre hundre pasienter står i kø for operasjon ved UNN.

Ill.bilde operasjon
Foto: Hilde Skarvøy Gjestland / NRK

 

300 i kø

Skal du operere vekk mandlene dine ved UNN? Da må du belage deg på over ett år med venting. Over tre hundre pasienter står i kø.

Ole Vik ved Øre-nese-hals avdelingen på UNN synes det er underlig at to klinikker i Trondheim vant anbudsrunden fra helse Nord, til fordel for Ishavsklinikken i Tromsø. Denne klinikken tok tidligere 350 mandelfjerninger i året.

Trønderklinikk foran Tromsø

- Det skjønner jeg lite av. Ishavsklinikken har gjort et godt arbeid tidligere og det gjør de fremdeles. Jeg synes det er underlig at de ikke får foreta disse operasjonene, sier Vik til NRK.

Grunnen til at Ishavsklinikken ikke var kvalifisert til å være med på anbudsrunden til Helse Nord, var at den hadde for store økonomiske problemer.

Dette er ikke tilfellet, sier daglig leder ved Ishavsklinikken, Paul W. Hansen.

- Det er regnskapstekniske årsaker til at det kommer sånn ut i regnskapet. Vi har overhodet ikke økonomiske problemer, sier Hansen til NRK.

- Vil ikke korte ventetida

Situasjonen i dag er uansett at det er over ett års ventetid for å få fjernet mandler ved UNN, dersom du ikke er alvorllig syk.

Og styreleder i Helse Nord, Bjørn Kaldhol, har ingen konkrete forbedringsplaner for fremtiden.

- Vi er i en økonomisk situasjon der det å øke produksjonen og ta ned ventelistene ytterligere ville bety forbruk av enda mer penger som vi ikke har fått tildelt av Stortinget, sier Kaldhol til NRK.