Landsmøte i NU: – Vet ikke om jeg bryr meg om omdømmet vårt

Tidligere statsråd Liv Signe Navarsete antydet torsdag overfor Natur og ungdom (NU) at ulovlige aksjoner kan føre til omdømmetap, men det påvirker ikke denne jenta.

Natur og Ungdoms landsmøte

Ella Maria Hætta Isaksen fra Natur og Ungdom i Finnmark forteller at hun ble rasende da det ble klart at Nussir får slippe ut gruveavfall i Kvalsund.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK
CO₂ i atmosfæren
413,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,0°C
Les mer  om klima

Arnstein Vestre

Arnstein Vestre mener 2016 blir det viktigste året for fjordene.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

– 2016 blir året det kampen om fjordene står, sier Arnstein Vestre, leder av Natur og Ungdom.

Regjeringen ga i fjor gruveselskapet Nussir klarsignal til å dumpe gruveavfall i Repparfjorden i Kvalsund kommune i Finnmark. Det er også gitt tillatelse til å dumpe i Førdefjorden i Sogn og Fjordane.

– Norge er ett av fem land i verden som tillater gruveindustrien å dumpe problemene sine på havet. Det er en praksis som hører fortiden til, sier Vestre.

Vil bryte loven

På NU sitt landsmøte, som ble sparket i gang i Fredrikstad i dag, snakkes om aksjon mot Nussir. Ungdommene er klare til å bryte loven.

NU landsmøte.

Liv Signe Navarsete (Sp) snakket til NU og antydet at sivil ulydighet ikke nødvendigvis var veien å gå.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

2000 personer står ifølge NU på liste over sivilt ulydige aksjoner mot dumping av gruveavfall i fjordene.

Liv Signe Navarsete (Sp), som talte til ungdommen i dag, advarte mot ulovlige aksjoner, selv om det er saker som NU brenner for.

– Jeg tror NU har et godt omdømme i det norske folk, og det er ikke sikkert de oppnår noe ved å gå til ulovlige aksjoner, ser Navarsete.

– Bryr meg ikke

Nussir i Kvalsund

Gruveselskapet Nussir får lov til å slippe ut gruveavfall i Kvalsund. Det kan genererer nye arbeidsplasser, men miljøforkjemperne mener belastningen på miljøet vil være alt for stor.

Foto: Stian Strøm

Men ikke alle er redde for at omdømmet blir endret dersom NU utfører ulovlige aksjoner. Slik reagerer fylkesleder Ella Maria Hætta Isaksen fra Natur og Ungdom i Finnmark på Navasetes utspill:

– Jeg vet ikke hvor mye jeg bryr meg om omdømmet til Natur og Ungdom. Vi gjør det vi mener er rett, og vi står på det vi mener. Vi har kunnskapen i vår hule hånd, og vi baserer alt vi gjør på den kunnskapen vi har, sier hun.

Hætta forteller at hun ble «skremt og fly forbanna» da regjeringen gjorde det klart at det blir dumping av gruveavfall i Repparfjorden. Nå er hun klar til å lenke seg fast i Kvalsund.

– Det er vår plikt å gjøre alt vi kan for å kjempe imot denne saken, sier hun.

Haltbrekken: Forstår dem

Lars Halbrekken

Lars Haltbrekken tror mange av Naturvernforbundets medlemmer vil delta dersom det blir aktuelt å igangsette sivil ulydighet.

Foto: Sunniva Sollied Møller / NRK

Også Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken var til stede på sine unge miljøvenners årsmøte.

– Vi har stor forståelse for at folk vil bruke sivil ulydighet i kampen mot å dumpe gruveavfall i friske, rene norske fjorder. Dette er en svært viktig sak, og mange av våre medlemmer kommer helt sikkert til å delta, sier han.

– Vi som organisasjon har ikke brukt den type virkemidler, men historien har vist at de som har reist seg mot denne typen miljøkriminalitet, og tatt i bruk sivil ulydighet er også dem som i ettertid har fått rett. Vi håper i denne saken at vi får rett før skandalen skjer.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Se Nordnytt med Hege Iren Hanssen