Hopp til innhold

Lager film om presten og plagen

Børre Knudsen smurte dukker inn med ketsjup i kampen mot abort. Nå angrer han på at han ikke gjorde mer.

Børre Knudsen

Børre Knudsen fikk stor oppmerksomhet for måten han demonstrerte mot abort på. Her fra en demonstrasjon i forbindelse med at det var 20 år siden fri abort ble lovfestet i Norge.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

– Det er her barna drepes fordi man er lydig mot politikerne.

Året er 1991. Prest Børre Knudsen holder opp et kors i tre foran folkemassene ved utenfor den gynekologiske avdelingen ved det som da het Regionsykehuset i Trondheim. Han starter på en salme. Kvinnene kaster seg over presten, holder han for munnen, men salmesangen bryter seg stille gjennom hendene deres.

– Børre Knudsen er egentlig en overraskende ydmyk mann. Men man må forstå at hans tro gjør at han føler han må tjene noe som er større enn ham selv, sier regissør Fridtjof Kjæreng.

– Respekterer vi alle?

I to år har han jobbet med en film om den omdiskuterte presten, som nå bor i en hytte i Balsfjord sammen med sin kone.

«En prest og en plage »skal filmen hete.

Lytter vi til dem som har meninger som er annerledes enn det vi mener, eller avfeier vi dem med en gang

Fridtjov Kjæreng, regissør

– Børre Knudsen turte å gå sine egne veier og ikke bare følge makta. Det er ikke mange som har turt å gjøre det i så stor grad. Det jeg vil med filmen er å se litt på hvor dypt ytringsfriheten egentlig sitter. Lytter vi til dem som har meninger som er annerledes enn det vi mener, eller avfeier vi dem med en gang, spør Kjæreng.

– For Knudsen og hans familie har den sterke troen kostet. Han har for eksempel fem barn som alle ble mobbet på grunn av farens standpunkt.

Kontroversiell prest

Børre Knudsen har alltid vært en sterk motstander av abort. I 1978 ble fri abort lovfestet i Norge. Året etter valgte Knudsen å legge ned den statlige delen av embetet som sokneprest i Balsfjord, hvor han var ansatt. Årsaken var at han ikke ønsket å motta lønn fra staten. Samtidig fortsatte han å utføre de kirkelige pliktene som prest for menigheten.

I 1983 ble han fradømt embete som sokneprest etter at daværende kirkeminister Einar Førde laget avskjedssak mot presten for embetsforsømmelse.

regissør

Fridtjof Kjæreng har jobbet i to år med filmen 'En prest og en plage' om den omstridte presten Børre Knudsen.

Foto: FX Produksjoner

Knudsen demonstrerte flere ganger på 80- og 90-tallet mot abort, blant annet ved å foreta symbolske fosterbegravelser, og bruke dukker som skulle forestille foster innsmurt i ketsjup.

I dag er Børre Knudsen sterkt preget av Parkinson sykdom. Fridtjof Kjæreng brukte lang tid på å filme til dokumentaren fordi det ble en påkjenning for Knudsen og hans familie å ha regissøren i nærheten for lenge.

– Jeg måtte filme i perioder. Men resultatet er en sterk film. Den er ikke bare trist og alvorlig, men også morsom til tider, sier Kjæreng.

– Angrer Børre Knudsen på noe av det han gjorde?

– Det største dilemmaet for Børre Knudsen er at han kanskje ikke har gjort et godt nok arbeid med å beskytte de ufødte. I dagens samfunn er selvbestemmelse viktig for folk, så Børre Knudsen anser saken hans som tapt.

God timing

Den har premiere i mars en gang. Nøyaktig hvor og når den skal vises er ikke klart ennå, men vil bli lagt ut på filmens Facebook-side.

Fridtjof Kjæreng mener timingen på filmen er ekstremt god, med tanke på debatten om reservasjonsrett mot abort som går for tiden.

– Den diskusjonen er veldig interessant sett i sammenheng med hva Børre Knudsen mener, sier Kjæreng.

Blant annet frykter Børre Knudsen at man kan få et veldig selektivt samfunn når man tillater abort, samtidig som teknologien stadig utvikles.

– Det at vi nå diskuterer om det er riktig å fjerne et av to foster når man er gravid med tvillinger, er jo et eksempel på det. Jeg håper som sagt denne filmen får folk til å tenke over at det må gå an å diskuterte de store spørsmålene i livet uten å avvise folk med andre meninger, avslutter regissøren.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark