Hopp til innhold

Sa unnskyld for rømt oppdrettslaks

Regiondirektør Gunnar Gudmundsson i oppdrettsselskapet Cermaq skjønner godt at folk er forbannet på at oppdrettslaks er på rømmen.

Gunnar Gudmundsson

Regiondirektør Gunnar Gudmundsson i oppdrettsselskapet Cermaq beklager store rømmingstall på vegne av oppdrettsnæringen.

Foto: Robin Mortensen

– Jeg forstår at det er mye følelser i dette. Derfor må man bare være ydmyk og si unnskyld. Jeg sier unnskyld på vegne av hele næringen. Det er kjedelig at det skjer, og vi må bli flinkere å sikre at det ikke skjer igjen, sier regiondirektør Gunnar Gudmundsson i oppdrettsselskapet Cermaq.

Han mener de forskjellige tilfellene av rømt oppdrettslaks i Altafjorden de siste to årene er helt uakseptable. Selv om det ikke er Cermaq som står bak mener han at det er hele næringens ansvar å ta tak i problemene.

– Men jeg vil understreke at det er uhell, og det er ikke noe som vi aksepterer. Det er veldig uvanlig, og spesielt at det har vært tre rømminger på så kort tid, sier Gudmundsson.

Frykter for laksegenene

Oppdrettsmøte

Fra venstre: Gunnar Gudmundsson, Ronny Berg, Trond Einar Karlsen, Frank Bakke-Jensen og Tor Erland Nilsen. Debattleder: Jarle Mjøen.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Gudmundsson deltok i en åpen debatt på biblioteket i Alta torsdag kveld om oppdrettsnæringens fremtid i Altafjorden. Der måtte han tåle mye kjeft for de mange rømmingene.

I Altaelva er det frykt for at oppdrettslaksen skal blande seg med den unike villaksen. Daglig leder Tor Erland Nilsen i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI), som forvalter Altaelva, mener det haster å gjøre noe.

– Det er slik at vi har erfart at i toppen av elva er det veldig mye oppdrettslaks. Vi har ennå ikke fått årets rapport fra overvåkningsfisket, så vi vet ike hvor stort innslaget er. Men vi ser fra andre elver, blant annet Namsen, at det er geninnblanding. Det kan godt skje i Alta også, sier Nilsen.

Etterlyser samarbeid

Nilsen ønsker seg et eget beredskapsforum hvor elveforvalterne, oppdretterne, sjøfiskerne og kommunen kan komme sammen straks det skjer nye rømninger.

– Vi ser at rømming skjer, og vi tror at det kommer til å skje videre. Da er det viktig at man har en god beredskap. Og av vi som er de berørte partene vet hva som skjer, hvor mye fisk som rømmer, hvilke tiltak som blir iverksatt og hvilke verktøy man har videre, sier han.

Saken fortsetter under videoen:

Created by InfoDispatcher

Strengere straff

Stortingsrepresentant for Finnmark Høyre, Frank Bakke-Jensen, varsler på vegne av regjeringen strengere straff for oppdrettere som opplever rømming. Han synes dessuten stor tro på at man i Alta kan slå hodene sammen og få landets beste ekspertise på sameksistens mellom oppdrett og tradisjonell fiske.

– Vi har miljøet rundt Altaelva som er veldig dyktige på forvaltningen av den elva. Vi har et stort oppdrettsmiljø som er velig gode på oppdrett. VI har kystfiskerne og en leverandørindustri. Her er mye kunnskap som bør slås i hop, sier Bakke-Jensen.

Støtter beredskapsplanene

Oppdrettsdirektør Gunnar Gudmundsson hos Cermaq tok imot invitasjonen om et bedre samarbeide og et eget beredskapsforum med åpne armer.

– Det er et utrolig viktig verktøy. Hvis vi har en beredskapsplan hvor alle partene samarbeider, kan man både informere hverandre i tide og vi kan minimere skadene når skadene skjer, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark