– Filmen er et resultat av kreativ frustrasjon

Mens regissør Hisham Zaman ventet på finansiering til en annen film, laget han "Brev til kongen". Tirsdag har den premiere på TIFF.

Hisham Zaman om verdenspremieren av filmen " Brev til Kongen".

Se intervju med Hisham Zaman og Martha Otte.

– Jeg har tidligere sagt at denne filmen er et resultat av kreativ frustrasjon. Jeg var redd jeg ikke skulle få finansiering til filmen "Før snøen faller", så jeg bestemte meg for å lage "Brev til kongen" mens jeg ventet. Det hele er egentlig en film uten budsjett, sier Hisham Zaman til NRK.

I 2013 var "Før snøen faller" åpningsfilmen på Tromsø internasjonal filmfestival. Tidligere har Zaman også vist novellefilmen "Vinterland" på festivalen, da i 2007.

Tirsdag klokken 18 er det premiere på "Brev til kongen".

Fem personer på tur

Filmen handler om fem personer fra et asylmottak som er på utflukt til Oslo.

– Vi følger dem i forskjellige situasjoner. Det hele bindes sammen av et brev skrevet av en 85 år gammel mann, som sier noe om for- og fremtiden til alle disse menneskene, sier regissøren.

Ekstra fokus på kurdisk film

Årets festival har også fokus på kurdisk film, under fanen "Signaler".

– Fokuset på Kurdistan skriver seg fra fjorårets åpning. Vi har utnyttet Hishams kontakter, og interesse for å koble Tromsø og Kurdistan. Det har vært et veldig produktivt samarbeid, sier festivalsjef Martha Otte.

Hun håper festivalen kan hjelpe kurdiske filmskapere til å få spredt filmene sine.

– Alle filmene spriker i tema, men en slags rød tråd er at alle sier litt om hvordan det er å være et folk uten egen stat, fortsetter hun.

Snøkino

Tirsdag åpnet snøkinoen på torget i Tromsø. Her blir det vist film gjennom hele festivaluka.

Foto: Ørjan Hansen / NRK