Bekymret for ikke å få jobb som lærer: – Vi vet ikke hva som skjer etter sommeren

Lærerstudenter i Tromsø frykter for at de ikke får jobb til høsten på grunn av kommunens svært dårlige økonomi.

Marius Nordbye og Christine Halvorsen

BEKYMRET: Lærerstudentene Marius Nordbye og Christine Halvorsen er bekymret for at de ikke får jobb i Tromsø kommune.

Foto: Silje Olsen Engenes / NRK

Christine Halvorsen og Marius Nordbye studerer ved grunnskolelærerutdanningen, 1.-7. på UiT Norges arktiske universitet. Til våren leverer de mastergraden sin, men er usikre på om de får fast jobb som lærer i Tromsø kommune etter sommeren.

Årsaken er at Tromsø kommune har foreslått å kutte i skolesektoren for å spare rundt 40 millioner kroner.

– Det er uvirkelig at disse kuttene kanskje skal skje. Når jeg først søkte på studiet her i nord og flyttet sørfra hadde jeg en forventning om at jeg kunne bli her og få jobb når jeg var ferdig å studere. Jeg hadde også en forventning til kommunen om at jeg skulle få jobb, forteller Halvorsen fortvilet.

Trenger gode lærere

Nordbye er like fortvilet, og han ønsker også å bli i Tromsø når han er ferdig.

– Frem til nå så har vi fått høre i snart fem år at vi er ettertraktet som bare det, spesielt her i Tromsø. Skolene krisemaksimerer mulighetene de nyutdannede har og kanskje de som allerede er i vikariat, man blir tvilsom. Tromsø er min by og jeg vil bli her uansett, sier han.

Han forteller at han tenker på elevene i skolen.

– Én ting er jobbmulighetene til oss lærerstudenter, men først og fremst så handler det om elevene, de trenger gode, kompetente lærere. Jeg blir bekymret på vegne av elevene når det foreslås slike kutt som nå.

Ingen utlyste stillinger

Ifølge studentene har de ikke sett noen utlyste stillinger i Tromsø kommune ennå, og Halvorsen mener at det i fjor på denne tiden var utlyst stillinger.

– Det skaper en bekymring for vi ikke vet hva som skjer etter sommeren. Jeg har kjøpt leilighet her og vil gjerne vite hva slags fast jobb jeg får og hva jeg har i vente etter masterskrivingen, forteller hun.

Trenger klarhet i situasjonen

Leder i oppvekst- og utdanningsutvalget, Benjamin Arvola Notkevich fra SV, mener det vil bli utlyst stillinger.

– Det er jobb å få i skolene fra og med høsten av i Tromsø kommune. Grunnen til at vi venter litt er fordi vi må få klarhet i situasjonen først. Jeg har snakket med en del skoler som vil utlyse stillinger, men det er klart det vil bli færre, poengterer han.

Han opplyser om at hver enkelt skole må velge selv hvordan de løser det, og at flere av skolene ikke har bestemt seg for hvordan de skal gjøre det ennå.

Baklengs inn i fremtiden

Leder for Pedagogstudentene Norge, Frank Aleksander Bræin, forstår studentenes frustrasjon.

– Ut fra det vi kjenner til er det som å gå baklengs inn i framtiden hvis det nå blir kuttet så drastisk i skolesektoren i kommunen. Lærere og nye lærere er en forutsetning for å lykkes med skolen. Vi frykter at det er elevene som vil bære konsekvensene av kuttet, skriver han i en e-post til NRK.

Leder for Pedagogstudentene Norge, Frank Aleksander Bræin.

STØTTER: Leder i Pedagogstudentene Norge, Frank Aleksander Bræin, støtter lærerstudentene i Tromsø.

Foto: JONAS OHLGREN ØSTVIK

Han forklarer at Pedagogstudentene er opptatt av rekruttering av lærere og at alle elever fortjener lærere med godkjent utdanning. Videre skriver han at lærerstudentene er attraktive.

– Studentene bør forvente at arbeidsgivere strekker seg langt for å tiltrekke seg dem. Tromsø kommune gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å ha en passiv holdning til å rekruttere nye lærere. I årene fremover vil riften om de nyutdannede være høy.

Bræin avslutter med at Pedagogstudentene forventer at gode arbeidsgivere gjør alt de kan for nye lærere, gjennom veiledning, gode tilpassede arbeidsoppgaver til sine nyutdannede og god lønn.