Kysser landjorda etter 3300 kilometer i robåt

Kjell Tore Solvang (58) la seg på kne og kysset landjorda i Kirkenes etter årets råeste rotur på 3300 kilometer.

Kjell Tore Solvang kommer til Kirkenes

Fredag 31. juli kom Kjell Tore Solvang til Kirkenes, etter en 90 dager lang rotur fra svenskegrensa til Kirkenes i nord. 3.300 kilometer er tilbakelagt. Her har han akkurat kommet i land og kysser stranda i Kirkenes.

Foto: Amund Trellevik/NRK

– Jeg er ikke så veldig fysisk sliten, mest mentalt sliten, sier askøyværingen som har gjennomført en bragd ingen alene skal ha gjort tidligere.

Fredag formiddag kom 58-åringen i land i Kirkenes etter en lang rotur langs hele kysten av Norge. Solvang startet ved den norsk-svenske grensa 2. mai, og kom i dag i land like ved den norsk-russiske grensa, fredag, 14 minutt over elleve.

– Jeg ser frem til en god dusj, og tid sammen med kona mi Gunn. Jeg skal spise god mat, og gjøre hverdagslige ting som jeg ikke har kunnet gjøre i de nitti dagene jeg har rodd.

Han kaller seg et naturmenneske og synes Nordland og Finnmark vært det mest ekstreme på turen, med et rikt dyrelivet og fiske.

– Finnmark er Norges svar på Alaska, synes Solvang.

Kjell Tore Solvang kommer til Kirkenes

Solvang har rodd i en 16-fots Nordfjordfæring. En gammel robåt fra Vestlandet.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Skal pleie kjærligheten

Solvang som er tidligere landslagssjef for de norske padlerne og var med på å vinne tre OL-gull, fire VM-gull og fire EM-gull, har også rodd fra Nordkapp til Lindesnes sammen med broren, Sven Egil.

Nå bedyrer han at det ikke er flere prosjekter på gang i nær fremtid.

– Nei, det er ingen nye roturer på gang. Nå skal jeg pleie min kone, Gunn. Og jeg skal være en god kjæreste. Det er hun som skal står i sentrum, for det fortjener hun virkelig.

Da kona Gunn tok imot han i Kirkenes, lurte hun på om han hadde lagt noen nye planer for roing.

Kjell Tore Solvang kommer til Kirkenes

Her får roeren et kyss av kona Gunn, som møtte han i Kirkenes. Nå skal han være den beste kjæresten han kan for kona.

Foto: Amund Trellevik/NRK

Eventyrer med hjerte for andre

Underveis har Solvang samlet inn penger til barn med hjernesvulst.

– Det er fordi jeg ønsker å hjelpe noen som ikke har det så bra som oss. Jeg er ambassadør for Hjernesvulstforeningen. Og vi skal til Liv Grete Skjelbreid i Hålandsdalen siste helga i september. Der skal vi ha en mestringshelg for barn som har svulst på hjernen.

Solvang har en egen hjemmeside hvor du kan lese mer om innsamlingen.

Det har aldri vært snakk om å gi opp på turen. Det bestemte han seg for da han startet.

– Jeg er en eventyrer som liker å presse grenser. Når jeg først har bestemt meg, så er det ikke snakk om å gi seg, forteller Solvang, og legger til at det er rene sengeklær og varmen fra kona han nå gleder seg mest til. Det skal bli fantastisk.