– Sist jeg sjekket, var det ikke utseendet som felte vilt

Regine Emilie Mathisen har 150 fiskedøgn i året, men opplever likevel å bli møtt av menn som skal vise henne hvordan hun holder en fiskestang. Nå er hun lei av å bli undervurdert på jakt- og fisketurer – bare fordi hun er kvinne.

Regine Emilie Mathisen

Regine Emilie Mathisen opplever å bli undervurdert som jeger. – Jeg blir ganske frustrert når jeg har jaktet i 15 år og fiska hele livet, sier hun.

Foto: Frida Ravna Rømo / NRK

– Jeg blir veldig oppgitt når jeg møter på mannfolk ute på jakt og fiske, og det første de gjør når de hilser på meg er å lære meg hvordan jeg skal gjøre det, sier Mathisen.

For Regine Emilie Mathisen har jakt og fiske alltid vært en naturlig del av hverdagen. Men til tross for lang erfaring opplever hun å bli undervurdert som jeger fordi hun er kvinne.

Hun syns det er frustrerende at de skal vise henne hvordan hun skal holde fiskestangen.

– Jeg blir ganske frustrert når jeg har jaktet i 15 år og fiska hele livet, sier Mathisen.

Kommentarer på utseendet

For halvannet år siden flyttet Mathisen til Nesseby i Øst-Finnmark, for å kunne følge drømmen om en hverdag fylt med jakt og fiske.

I løpet av ett år har hun 150 fiskedøgn, og et par måneder på jakt. Noe hun gladelig deler bilder av i sosiale medier.

Regine Emilie Mathisen sin Instagram

Regine har over 17.000 følgere på Instagram. Hun synes det er fint å kunne være med på å normalisere at kvinner også jakter og fisker.

Foto: Frida Ravna Rømo / NRK

Men også der opplever hun å bli behandlet annerledes enn mannlige jegere og fiskere.

– Hvis jeg legger ut bilde av en stor fisk jeg eller noe jeg har skutt, så renner det inn kommentarer om utseendet mitt, forteller Mathisen.

Hun påpeker at det er annerledes enn når en mann legger ut bilder av fangsten sin. Da går nemlig tilbakemeldingene ut på hvor dyktige de er.

– Sist jeg sjekket var det ikke utseendet som felte viltet. Jeg har enda til gode å felle et vilt bare på grunn av hvordan jeg ser ut, sier hun, etterfulgt av en oppgitt latter.

Regine Emilie Mathisen

Mathisen sier at det hører med til sjeldenhetene at menn roser hennes for å være en dyktig fisker eller jeger.

Foto: Frida Ravna Rømo / NRK

Jegerforbundet satser på kvinner

Organisasjonskonsulent i Norges Jeger- og Fiskeforbund (NJFF), Silje Klæbo, forteller at de stadig får tilbakemeldinger fra kvinner om problemet.

– Det er noe vi har jobba med i flere år og prøve å normalisere det med kvinnelige jegere og fiskere. Det er like naturlig at det er en kvinne som jakter, som at det er en mann, sier Klæbo.

Silje Klæbo NJFF

Silje Klæbo i NJFF forteller at de er opptatte av å snu stereotypien om at en jeger bare er en grønnkledd mann.

Foto: Vegard Veberg

Hun frykter at kvinner vegrer seg for å delta på skytebanen, og at en mann ikke ville oppført seg på samme måte mot en annen mann.

– Som regel er det ikke vondt ment, men når alle mennene på skytebanen har vært innom deg og påpekt hva du gjør feil, så blir det kanskje litt vel mye.

Nå satser NJFF på kvinner og arrangerer blant annet kvinneskyting. Det er nødvendig for å skape et nettverk, mener Klæbo.

– På sikt skal man ikke ha behov for det, men nå er kvinner så underrepresentert at det er viktig å skape sosiale arenaer.

Regine Emilie Mathisen

Mathisen forteller at hun ofte blir kontaktet av menn på Instagram som tilbyr henne å være med henne på tur. – Det er jo ingen kontaktannonse jeg har ute, jeg vil jo veldig gjerne være alene på tur.

Foto: Frida Ravna Rømo / NRK

– Et faktisk problem

I tillegg til kommentarer om utseendet, får Regine Emilie Mathisen ofte høre at hun har flaks.

– Mens mannfolk i samme området, som gjerne får mindre enn meg, får tilbakemeldinger om hvor dyktige de er.

Hun trodde forskjellsbehandlingen var noe hun måtte finne seg i, men etter å ha spurt i sosiale medier om flere kvinner har opplevd det samme, endret hun standpunkt. Flere opplever det samme som henne.

– Vi har ikke kommet så veldig langt når vi i 2020 ikke tror at damer kan dra på jakttur alene.

Hun håper derfor på en holdningsendring.

– De fleste som kommer bort for å lære meg å fiske eller jakte, mener det jo sikkert godt. Men de kan jo kanskje starte litt annerledes og heller spørre om man trenger hjelp.

Hagle og skudd

– Jeg vil ikke påstå at jeg er noen ekspert på verken fisking eller jakt, men jeg har jo gjort det før, sier Regine.

Foto: Frida Ravna Rømo / NRK