Hopp til innhold

Kvinne kan bli tvunget til å åpne telefonen med fingeravtrykk

Høyesterett skal nå avgjøre om politiet i Tromsø kan bruke makt for å få en narkotikasiktet kvinne til å åpne mobiltelefonen sin med fingeravtrykket på tommelen.

Tromsø politistasjon

En ny rettspraksis blir skrevet, hvis politiet i Troms politidistrikt får medhold fra Høyesterett.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

En kvinne i 20-årene er i Nord-Troms tingrett siktet etter å ha blitt tatt med store mengder amfetamin i en bil sammen med en mann.

Politiet fant ett kilo amfetamin i en bag i bilen de kjørte, og mener det er åpenbart at stoffet var ment for videre distribusjon.

Som en del av etterforskningen omfattes kvinnens beslaglagte telefon, men her har politiet møtt motstand. Kvinnen nekter å åpne den for politiet, og nekter å oppgi koden sin.

På grunn av fare for bevisforspillelse, har politiet begjært kvinnen varetektsfengslet fram til 20. januar, der deler av tiden er i fullstendig isolasjon.

De er redd kvinnen skal låne andres telefon i fengselet til å slette ting på sin egen, før politiet eventuelt får hjemmel til å åpne den låste telefonen.

Anker til Høyesterett

Håvard Utstøl Jakobsen

Kvinnens forsvarer, Håvard Utstøl Jakobsen.

Foto: Rekve Pleym

Årsaken er blant annet at politiet har en tidkrevende jobb framfor seg, med å spore opp leverandør og mottaker av amfetaminet. Politiet mener det ligger viktig bevis på telefonen.

Da politiet i tingretten fikk tillatelse til å om så bruke makt for å åpne telefonen hennes med tommelfingeren, anket kvinnen kjennelsen til Hålogaland lagmannsrett.

Lagmannsrett ga politiet medhold, og forkastet siktedes anke. Dermed har hun anket til Høyesterett.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Det blir interessant å se hva som kommer ut av anken, sier kvinnens forsvarer, Håvard Utstøl Jakobsen.

Ny rettspraksis

Yngve Myrvoll og Anders Jensen

Leder for etterforskningsseksjonen i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Det fremkommer i kjennelsene at det ikke finnes lignende avgjørelser om bruk av makt for å åpne en fengslet persons telefon med makt.

Dermed vil saken tas inn til skriftlig behandling i Høyesterett, som avgjør om politiet blir gitt hjemmel til å gjøre dette nå og i framtiden.

– Det blir veldig spennende å se om også de støtter vår sak, sier leder for etterforskningsseksjonen i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll.

Han sier det er en viktig avgjørelse som kommer. Svaret kan legge grunnlaget for en ny rettspraksis i Norge.

– Da får vi gjøre det som skal til for å åpne opp telefonen, som er et viktig bevis i straffesaker. Det er teknologien som har gjort at vi ikke har fått åpnet den opp. Dette er viktig for oss, sier Myrvoll.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark