Kutter 40 mill i voksenopplæring

Revmatikere, hørselshemmede og svaksynte blir berørt. – Dette rammer de svakeste, sier generalsekretær i Funksjonshemmedes studieforbund.

Siv Jensen

KUTTER: Finansminister Siv Jensen og regjeringen ønsker å gi 40 millioner kroner mindre til voksenopplæring neste år. Interesseorganisasjoner raser. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Regjeringen har foreslått 40 millioner kroner mindre til voksenopplæring, noe som kan bety mindre penger til alt fra korpsundervisning til kurs i samisk språk.

– Blir hardt rammet

Hørselshemmede, revmatikere og svaksynte kan også få mindre støtte. Funksjonshemmedes studieforbund Funkis kan miste fem millioner kroner i kursstøtte.

Les alt om statsbudsjettet her.

– Hvis egenandelen og reisetiden går opp er det de med god tid og mange penger som kan fortsette å gå på kurs, sier generalsekretær Marianne Ween til NRK og fortsetter:

– De som har lokale kurs, i Finnmark for eksempel kommer til å merke det hardt. Eksempler på dette er Hørselshemmedes Landsforbund og Norsk Revmatikerforbund som har opptreningskurs. Disse kommer til å merke kuttene hardt.

Les også: Sparer 590 millioner på kutt i barnetillegget

Les også: – Har satt samepolitikken i revers

Les også: KrF: Regjeringen er som en omvendt Robin Hood

Studieforbundet Funkis er en paraplyorganisasjon for funksjonshemmede, kronisk syke og deres pårørende. Mindre statsstøtte går altså kraftig utover de 63 medlemsorganisasjonene.

– Forstår ikke kuttene

Funkis-dagen i Stavanger

RAMMES: Funksjonshemmede kan bli rammet dersom regjeringen får gjennomslag for kutt til voksenopplæringen. Dette bildet er fra Funkis-dagen i Stavanger i sommer.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Ween kommer med følgende eksempler på hvordan kuttene kan ramme:

– Det ene kan være at deltakeravgift går kraftig opp, fordi man eksempelvis må betale for oppvarming i varmtvannsbassenget. For andre kan det være at de ikke klarer å holde instruktørkurs, det gjelder både for de hørselshemmede, revmatikere og andre som trenger gode spesialtrente instruktører for å ha nytte av kursene.

Bjørn Abrahamsen er daglig leder i voksenopplæringsforbundet i Finnmark. Det er de som nå kan få mindre penger å dele ut til de ulike organisasjonene, blant annet til Funkis.

– Kuttene her berører de fleste nivåene av samfunnslivet i Finnmark. Det er ikke noe hold i årsaken til at det skal kuttes. Det kan jeg ikke se, sier han bestemt.