Glede over kunsthall i Longyearbyen

– Vi er veldig glad for at vi skal få en kunsthall her på Svalbard, sier leder i Longyearbyen lokalstyre Christin Kristoffersen. Men hun er skuffet over at det ikke kommer penger til nytt energiverk.

Longyearbyen mørketid

I mørketida kan Longyearbyens befolkning se fram til å kunne besøke en ny kunsthall.

Foto: Torill Ustad Stav

Det er Nordnorsk Kunstmuseum som gjennom Kulturdepartementet budsjett for neste år foreslås tildelt 2,3 millioner kroner til å etablere en filial av museet i Longyearbyen.

Kunstmuseet har jobbet med planene en tid i samarbeid med Svalbard Museum og Longyearbyen lokalstyre.

Knut Ljøgodt

Direktør for Nordnorsk kunstmuseum er begeistret over at de får en avdeling på Svalbard

Foto: Øystein Mathisen / NRK

Direktør Knut Ljøgodt ved Nordnorsk Kunstmuseum er begeistret over at Kunsthallen nå blir virkelighet.

– Vår ambisjon er at Kunsthall Svalbard skal være et visningssted for internasjonal samtidskunst på høyt nivå, sier han.

Han sier han har truffet flere kunstnere og kuratorer, i Norge og ellers i verden, som gjerne til Arktis. Nå vil de kunne tilby dem opphold der.

– Det vil bli et viktig supplement til eksisterende kulturtilbud for alle oss som bor i Longyearbyen, sier Christin Kristoffersen.

Christin Kristoffersen

Christin Kristoffersen er skuffet over at det ikke blir nytt energiverk

Foto: Privat

Intet nytt energiverk

For Svalbardsamfunnet er energiforsyningen den store utfordringen, og Kristoffersen er skuffet over at de bare har fått delvis støtte til videre utbedring av det kullfyrte verket.

– Vi har en nærings- og samfunnsutvikling som kommer til å kreve mer energi og vi har et energiverk fra 1982, det er det eneste kullfyrte energiverket i Norge. Det gir oss to utfordringer, blant annet blir det vanskeligere og vanskeligere å få tak i deler, og de blir dyrere og dyrere, sier Kristoffersen til NRK.

Levetiden for energiverket skal forlenges med 25 år. Det krever investeringer på 87 millioner kroner, skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding. 20 millioner skal investeres i 2015, departementet stiller med 13,3 av disse, mens lokalstyret må stille med resten.

– Men vi ønsker oss en stor kobling mellom CO2-rensing, miljøperspektiv og klima og et nytt energiverk, sier hun.

Hun er ellers glad for at Universitetssenteret på Svalbard får en økning.