Hopp til innhold

Kunnskapsministeren: – Regelverket kan være for rigid

Kunnskapsministeren vil se på regelverket som fikk Simon Manana sendt ut av Norge og Schengen.

Simon fra Uganda er utvist Schengen

Simon Manana er utvist fra Norge og Schengen.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix
Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) tok saken opp i Stortingets spørretime.

Foto: SV

NRK fortalte denne uken om Simon Manana, som ble sendt ut av Norge fordi han jobbet for mye mens han studerte ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø.

Onsdag tok Torgeir Knag Fylkesnes fra Troms SV og flere andre politikere saken opp i Stortingets spørretime.

Svaret de fikk var at kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen nå vil vurdere om systemet er for firkanta.

– Jeg synes det er positivt at regjeringen begynner å innse at behandlingen som Simon Manana har fått har vært håpløs og utrolig firkantet, sier Fylkesnes til NRK.

I spørretimen understreket kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at UDIs praksis ikke er hans ansvar.

– Vi prøver å ha ryddige ordninger for å avklare hvem som kommer hit for å jobbe og hvem som kommer for å studere. Generelt har vi alle et ansvar for å forholde oss til reglene.

– Men det kan være at regelverket er for rigid. Jeg skal i alle fall lufte dette med UDI og departemententet, for å se om det er noe som burde forbedres, sa Isaksen.

Fulgt av politi

Simon Manana fullførte i vår en mastergrad i folkehelsevitenskap ved UiT. Ved siden av studiene jobbet han med bistand i hjemlandet Uganda.

Manana har aldri vært i Norge som flyktning eller asylsøker. Planen var å være i Norge for å utvikle kompetanse og legge opp penger til prosjektene i Uganda.

Så skulle han reise hjem for godt. Men tirsdag denne uken ble det heller hjemreise under påsyn av politi.

Hadde ikke arbeidstillatelse

Utlendingsdirektoratet har bekreftet til NRK at flere utenlandske studenter sendes ut nå enn før, på grunn av ulovlig jobbing.

I Simon Mananas tilfelle var problemet ifølge UDI at han ikke hadde arbeidstillatelse, kun studietillatelse. Dermed kunne han ikke jobbe mer enn 20 timer i uken, ved siden av studiene.

Manana selv erkjenner å ha erkjenner å ha gjort feil, men hevder han ikke ville jobbet så mye hvis han hadde fått, eller funnet mer informasjon om regelverket.

– Tragedie

– Norge er et land som kjemper for menneskerettigheter, og for å hjelpe og styrke folk slik at de kan dra til sine hjemland og hjelpe samfunnene sine. Ved å sende meg hjem nå forsinker Norge mine planer og ambisjoner for hva jeg ønsker å få til hjemme, sa Manana til NRK før utsendelsen.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes mener Mananas sak er en tragedie.

– Det er en tragedie for han, og for oss som samfunn at vi kan behandle folk som står på for å få endene til å møtes, og jobber litt for mange timer i uka, slik, sier han.