Kulturminnerasering i Vadsø

- Kommunen helt uten kontroll, mener areal- og kulturvernsjef i Finnmark fylkeskommune.

Revet hus
Foto: Fredrik Norum / NRK

For andre gang på kort tid er et verneverdig Varangerbygg i Paddeby utenfor Vadsø revet uten tillatelse.

- Ute av kontroll

Areal og kulturvernsjef Stein Tage Domaas i fylkeskommunen, mener vi nå ser resultatet av at Vadsø kommune ga det forrige tilfellet tilgivelse.

- Som kulturvernmyndighet ser vi veldig alvorlig på dette, og nå er det jo ikke et engangstilfelle lenger. Dette er sak nummer to på kort tid, og da er bekymringa vår at dette er en effekt av Vadsø kommune sin manglende strategi i forhold til kulturminner, og at dette er i ferd med å komme fullstendig ut av kontroll.

Fortsatt på høring

I sommer ble et verneverdig Varangerhus revet i Paddeby. Kommunen har i ettertid ikke kommet med noen straffereaksjoner.

I helgen ble et annet hus i Paddeby revet. Eieren har søkt om å få rive huset, men saken er fortsatt på høring.

- Vi venter i spenning på hvordan Vadsø kommune har tenkt å følge opp dette, om de kommer med et nytt tilgivelsesvedtak, eller om de faktisk bruker plan og bygningsloven som den er ment å brukes i slike sammenhenger, sier Domaas.

Ikke galt å tilgi

Virksomhetsleder i Vadsø kommune, Magne Lindi, mener kommunen gjorde rett i å ikke komme med noen reaksjoner ved den første hendelsen.

- Den forrige saken vurderte vi slik at det bare var et tilbygg på huset som var revet, og at det ikke ble vesentlige forandringer på den verneverdige bygningen.

Usikkert hva som skjer

Det er foreløpig usikkert hva som vil skje i forhold til huset som ble revet i helgen.

- Søknaden kom inn 10. oktober, og vi sendte saken til høring, blant annet til fylkeskommunen, den 15. oktober. Nå registrerer vi at bygningen er revet, men har enda ikke hørt noe fra fylkeskommunen. Foreløpig avventer vi en reaksjon fra kulturminnevernet, og det er fylkeskommunen som håndterer den siden av saken, sier Lindi.

Les også: - Vurderer anmeldelse