Kronerulling etter kattetragedie

Mange vil hjelpe etter brannen i hjelpesenteret i Tromsø, hvor 13 katter døde.

Brann hos Dyrebeskyttelsen i Tromsø

Hjelpesenteret til Dyrebeskyttelsen i Tromsø ble rammet av brann, og 13 katter som bodde på senteret omkom.

Foto: Petter Strøm / NRK

Etter brannen lørdag morgen har det kommet inn over 70.000 kroner fra folk som ønsker å hjelpe Dyrebeskyttelsen i Tromsø.

Organisasjonen hadde allerede en spleiseaksjon gående i forbindelse med at de planla å bygge et nytt hjelpesenter i Tromsø. Fredag kveld var det siden juni kommet inn rundt 30.000 kroner.

Katt

Sissel Hansen har tatt til seg en katt som tidligere bodde på senteret, og deler nå engasjementet sitt i sosiale medier.

Foto: SKJERMDUMP

– Sist jeg sjekket var det 108.000 kroner totalt nå etter brannen, sier Hege Gausdal Foshaug i Dyrebeskyttelsen Tromsø rundt kl. 13.30 lørdag.

Engasjementet i sosiale medier er også stort. I kommentarfeltet på NRK Troms sitt oppslag om brannen er det mange som tar til orde for kronerulling, og viser støtte til Dyrebeskyttelsen.

Folk har også kontaktet Dyrebeskyttelsen med ønske om å donere utstyr eller bistå med midlertidig lagerplass.

Ordfører: – Krise

Politiet mistenker at brannen kan ha vært påsatt, og etterlyser vitner.

Kommentarer

Noen eksempler på folk som engasjerer seg i sosiale medier.

Foto: Skjermdump

– At folk vil bidra er fantastisk. Det viser at de forstår hvor fortvilt denne situasjonen er, sier Susanne Langvad i Dyrebeskyttelsen.

Mange av de frivillige i Dyrebeskyttelsen var samlet på en dyreklinikk i Tromsø lørdag.

Susanne Langvad i Dyrebeskyttelsen

Susanne Langvad i Dyrebeskyttelsen Tromsø snakker med ordfører Kristin Røymo.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

– Det er helt for jævlig og tragisk. Det er surrealistisk at dette har skjedd, sier Robbin Forsberg til NRK. Hun har tibragt mye tid på hjelpesenteret sammen med kattene som nå er omkomne.

– Det er forferdelig å tenke på at noen kan ha gjort dette med vilje, sier Forsberg. Hun får støtte fra Marcus Ove Vilhelm Kotavuopio.

– Jeg har ikke ord, sier Kotavuopio.

– Vi kommer aldri til å glemme kattene. Nå må vi bare stå på, og forsøke å holde sammen, sier de to.

Markus Kotavuopio og Robbin Forsberg

Robbin Forsberg og Markus Ove Vilhelm Kotavuopio er frivillige i Dyrebeskyttelsen Tromsø.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

Ordfører i Tromsø, Kristin Røymo møtte de frivillige lørdag. Hun lovte å gjøre det hun kan for å avhjelpe i den vanskelige situasjonen.

– Jeg kommer til å be administrasjonen om å bidra i det praktiske med opprydding på branntomta, og med midlertidige lokaler frem til det nye hjelpesenteret er på plass. Dette er en krise, sier Røymo til NRK.

Usikkerhet

Det brannrammede senteret skulle etter planen rives et år etter at et nytt hjelpesenter var på plass.

Det er nå uklarhet rundt forsikringen av det gamle bygget. Dyrebeskyttelsen inngikk i sommer en festeavtale med Tromsø kommune, og overtok bygget vederlagsfritt.

Ordfører Kristin Røymo besøker Dyrebeskyttelsen

Ordfører Kristin Røymo besøkte de mange frivillige i Dyrebeskyttelsen Tromsø.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

– Såvidt meg bekjent er det fortsatt kommunen som står som eier av byggmassen, og derfor står for forsikringen av den, sier styreleder i Dyrebeskyttelsen Tromsø, Therese Rye til NRK.

Ordfører Kristin Røymo i Tromsø sier til NRK at hun vil få klarhet i de formelle avtalene rundt prosessen med overtakelse, også med tanke på forsikring.

– Over helga vil jeg få klarhet i dette, og hvis det viser seg at det foreligger en forsikring på bygget ville jo det vært veldig fint, sier Røymo.

Laster kart, vennligst vent...

Politiet mistenker at brannen i hjelpesenteret var påsatt. Det skal ha vært brann i en carport ikke langt unna i samme tidsrom.