– Utfordrende å sette inn ny operatør når det er mørkt og snør sidelengs

SV og Finnmark legeforening frykter luftambulansetjenesten i Finnmark kan bli hardt rammet av enda et operatørbytte.

Helikopter i Kirkenes

Dette helikopteret er midlertidig stasjoner i Kirkenes for å bistå luftambulansen.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Forsvarets helikopter har bidratt til å redde liv i Finnmark i vinter, men 15. januar er det slutt på oppdrag for helikopteret.

Etter at det ble vedtatt å ha et helikopter i Kirkenes frem til sommeren har helseminister Bent Høie bedt om at det skal hentes inn en ny operatør til å ta over for Forsvaret i denne perioden.

SV krever imidlertid at helikopteret må få fornyet kontrakt.

Les mer om hvilke tiltak helseministeren mener skal sikre beredskapen i flyambulansetjenesten i Nord-Norge

I en skriftlig henvendelse til helseministeren krever partiet at Forsvaret fortsetter å drifte helikopter i Kirkenes i denne perioden. SV får støtte av kommuneoverlege i Vadsø, Britt Larsen Mehmi.

SV og Finnmark legeforening mener operatørskiftet er forhastet og må planlegges bedre, samt at det er utfordrende vær i Finnmark vinterstid.

– Skal vi ha et operatørskifte innenfor helikoptertjenesten, må det skje med bedre planlegging enn i hurten og sturten nå, sier Kirsti Bergstø, nestleder i SV og gruppeleder for partiet på fylkestinget i Troms og Finnmark.

Hun mener vi må huske på at helikopteret er der som en sikkerhet for folket fordi luftambulansen ikke er tilstrekkelig.

Helikopteret ble en nødløsning fordi ambulanseflyene til Babcock ofte ikke var tilgjengelige. Når Forsvaret forlater Øst-Finnmark, skal Helse Nord finne andre helikoptre.

Kirsti Bergstø, SV

Kirsti Bergstø, nestleder i SV og gruppeleder for partiet på fylkestinget i Troms og Finnmark mener vi står i fare for en ustabil situasjon om det byttes operatør av helikoptret i Kirkenes vinterstid.

Foto: Trond Reidar Teigen / Trond Reidar Teigen

– Vil heller fly i en krigssone enn å fly pasienter i Nord-Norge

Kritisk til operatørskifte på vinterstid

Kommuneoverlegen i Vadsø, Britt Larsen Mehmi, er svært kritisk til et operatørskifte på vinterstid.

Hun mener helikoptertjenesten er en nødvendig tilleggsressurs, hun frykter at et operatørbytte kan skape en ustabil tjeneste.

– Luftambulansetjenesten gjennomfører sine operatørskifter på sommerstid, og det er det en grunn til. Finnmark på vinterstid har en del utfordrende værforhold og lysforhold. Det er klart at det vil være veldig utfordrende å sette inn en ny operatør når det er mørkt og det snør sideslengs.

Mehmi synes det hele er bekymringsfullt og ønsker en fast helikoptertjeneste i Kirkenes.

Britt Larsen Mehmi

Kommuneoverlegen i Vadsø, Britt Larsen Mehmi, er svært kritisk til et operatørskifte vinterstid.

Foto: NRK

– Det er en viktig tjeneste og det er viktig at man gjør et slikt operatørskifte skikkelig slik at man har god kontroll på alle faktorer og ikke skynder seg for mye. Man må gjøre det grundig, sier hun.

Kirsti Bergstø sier de ser behovet for en fast helikopterbase i Finnmark og vil jobbe for det.

– Det vi må sikre nå er at det ikke blir ustabilitet, at det som bistår helsepersonell og pasienter nå rakner. Det er det vi står i fare for og det er det vi kan risikere om man får et forhastet operatørskifte på vinterstid i en værhard periode.

Helse Nord skal utrede en permanente løsning for helikopteret.

Krever mer forutsigbarhet i luftambulansen