Hopp til innhold

Kritiserer regjeringen for dobbeltmoral

Regjeringen hedret i dag partisanene i Kirkenes, men en lokalhistoriker mener myndighetene snakker med to tunger når de ikke vil dekorere denne gruppen av norske krigshelter.

Minnemarkering i Kirkenes

Her minnes kommunalminister Jan Tore Sanner frigjøringen av Norge under 8. mai-markeringen i Kirkenes.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Bakteppet for utspillet er en av de mest bestialske hendelsene under 2. verdenskrig. 18. august 1943 ble 11 partisaner, alle fra Øst-Finnmark, slått i hjel med spader av tyske fangevoktere i et skogholt utenfor Kirkenes.

Harald Sunde, lokalhistoriker, Kirkenes

- Regjeringen snakker med to tunger, mener lokalhistoriker Harald Sunde.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

– Jeg synes for det første at det hyggelig at Sanner kommer til Kirkenes og holder en tale og nedlegger en krans på partisanmonumentet. Men det er litt rart at han kommer opp som representant for regjeringen bare få måneder etter at regjeringen ved forsvarsministerne har sagt at partisanene ikke skal dekoreres. Regjeringen snakker her med to tunger, mener lokalhistoriker Harald Sunde.

Sluttstrek for medaljer

For bare få måneder siden satte regjeringen sluttstrek for utdeling av medaljer for innsatsen under 2. verdenskrig. Og mange av partisanene har aldri fått noen utmerkelse for sin innsats.

Kommunalminister Jan Tore Sanner unngår å svare direkte på kritikken fra Sunde.

– Jeg mener det er viktig at vi uttrykker takknemlighet for den innsatsen de gjorde, og også hedrer den motstanden de viste. Samtidig er det jo ikke alt vi vet ennå. Det er ikke alt som er kjent, sier han.

Og fortsetter:

– Nå var Kong Harald her i 1992 og ga en unnskyldning, og viste også en takknemlighet for den innsatsen partisanene gjorde. Nå arbeides det også med et partisanmuseum i Kiberg, der forarbeidene er i gang, sier Sanner.

Kongen i Kiberg

3. august 1992 ga Kong Harald partisanene en viss oppreisning, da han, som den første fra det offentlige Norge, ga partisanene en unnskyldning for måten de ble behandlet på etter krigens slutt.

Foto: Aaserud Lise / Scanpix

Oppreisning 47 år etter krigens slutt

Det var Kong Harald som skulle bli den første representanten fra norske myndigheter som ga partisanene en viss oppreisning. Den kom i en tale 3. august 1992, og regnes av mange som en av de viktigste innenrikspolitiske talene han noengang har holdt.

Det kan være smertelig å måtte se historie i et nytt lys. Jeg har en spesiell følelse av dette når jeg står her foran et monument over en del av vår historie som til dels har vært tiet i hjel.

Kong Harald / Tale ved partisanbautaen i 1992

– Det kan være smertelig å måtte se historie i et nytt lys. Jeg har en spesiell følelse av dette når jeg står her foran et monument over en del av vår historie som til dels har vært tiet i hjel, Kong Harald ved partisanbautaen i Kiberg i 1992. Talen ble oppfattet som en unnskyldning til det partisanene og ders familier opplevde etter krigen.

Fem partisaner i 1941. Bak f.v Kåre Øyen og Ragnvald Mikkelsen. Foran f.v. Ingolf Eriksen, Håkon Hal

Fem partisaner i 1941. Bak f.v Kåre Øyen og Ragnvald Mikkelsen. Foran f.v. Ingolf Eriksen, Håkon Halvari, Ingvald Mikkelsen. Foto utlånt av Jacob Mikkelsen.

Lokalhistoriker Harald Sunde lot seg ikke blidgjøre av Sanners tale i Kirkenes i dag.

Hvorfor tror du likevel han kommer hit og velger å legge ned krans nettopp på partisanmonumentet?

– Det må han nesten svare på selv, men det kan jo være han har litt dårlig samvittighet, sier Sunde.

Les mer om partisanene i Finnmark (ekstern kilde)

Flere nyheter fra Troms og Finnmark