Hopp til innhold

– Ikke akkurat noen bombe at de er imot tariff

Selskapet Fjordlaks har tidligere fått kritikk for underbetaling på fiskebruk i Finnmark. Nå kritiserer de avtalen som sikrer alle i bransjen tarifflønn.

Fjordlaks i Tufjord

Fjordlaks støtter ikke LOs krav om allmenngjøring av tariff.

Foto: Carl Kristian Johansen

Like før jul ble såkalte allmenngjorte tariffavtaler innført i fiskerinæringen etter ønske fra LO.

Dette sikrer at alle arbeidere har krav på lønn etter de gjeldene tariffavtalene i næringen.

Men ikke alle synes dette er en god ide.

«Fjordlaks støtter ikke LOs krav om allmenngjøring. Etter vår vurdering vil kravet fra LO føre til flere nedleggelser og utfalgginger, med den konsekvens at norke arbeidstakere i siste instans blir lidende», dette skriver fiskerigiganten Fjordlaks i sin høringsuttalelse i forkant av avtalen om allmenngjøring.

– Uforsvarlig høy minstelønn

I uttalelsen stiller de seg ikke prinsipielt i mot allmenngjøring, men mener minstelønna nå blir uforsvarlig høy.

Det samme selskapet fikk i 2011 krass kritikk fra fagbevegelsen etter at utenlandske arbeidere tjente ned mot 60 kroner timen på deres anlegg i Tufjord i Finnmark.

– Ikke for mye forlangt med tariff

– Det er ikke akkurat noen bombe at de er i mot det, sier distriktssekretær Bjørn Johansen i LO i Finnmark, som har liten forståelse for at tarifflønna skal være uhåndterlig for bedriftene.

– Det er også andre bedrifter som klarer å konkurrere, samtidig som de også tar vare på de ansatte, og betale dem tarifflønn. Og da syns jeg det er underlig at det skal være noen som synes at det er for mye folangt at de skal fortsatt skal få lov til å ikke betale tariff, det går vi ikke med på, sier Johansen.

NRK har vært i kontakt med Fjordlaks, men daglig leder Anders Pedersen har ikke ønsket å stille til intervju.