Hopp til innhold

Kristin Harila i visumtrøbbel: Kina kan spolere rekordforsøket

Manglende visum og klatretillatelse i Tibet kan være spikeren i kista for rekordforsøket til Kristin Harila. Nå ber hun norske myndigheter om hjelp.

Kristin Harila ved Everest

Kristin Harila fra Vadsø har nådd toppen av elleve av verdens høyeste fjell siden slutten av april. Her er hun avbildet foran verdens høyeste fjell Mount Everest i mai.

Foto: Kristin Harila

Kristin Harila har besteget elleve av verdens høyeste fjell. Nå gjenstår kun tre før hun blir den kjappeste i verden til å klatre alle fjell over 8000 meter.

Hennes største utfordring i innspurten er imidlertid ikke dårlig vær, fare for snøskred eller sykdom.

For fjellklatreren fra Finnmark og teamet hennes mangler fortsatt visum og tillatelse fra kinesiske myndigheter for å klatre i Tibet. Der ligger nemlig verdens 14. høyeste fjell, Shishapangma.

– Vi trenger all hjelp fra norske myndigheter og det internasjonale klatremiljøet for å få kinesiske myndigheter til å tillate oss å klatre Shishapangma i Tibet, sier Kristin Harila i en pressemelding.

Vadsøværingen Kristin Harila viser fram norsk og samisk flagg på toppen av Mount Everest.

Vadsøværingen Kristin Harila viser fram norsk og samisk flagg på toppen av Mount Everest.

Foto: Privat

Shishapangma er en av tre fjelltopper som gjenstår. De to andre er Manaslu i Nepal og Cho Oyu som ligger på grensen mellom Nepal og Kina.

– Jeg håper på det beste, og vi har satt i gang flere prosesser vi håper kan føre frem. Nimsdai Purja klarte i 2019 å overtale kinesiske myndigheter ved å skape et stort engasjement i hjemlandet og i klatremiljøet, sier Harila.

Les også Harila har klatret to av verdens høyeste fjell på tre dager

Kristin Harila på Mount Lhotse, verdens fjerde høyeste fjell.

Kan gå i vasken

Målet til Kristin Harila er å bestige alle 14 toppene på seks måneder og seks dager, som er verdensrekorden til nevnte Purja.

Pressekontakt og samboer Karl-Magnus Malinen sier det er en reell fare for at rekordforsøket går i vasken, hvis ikke kinesiske myndigheter gir Harila de nødvendige tillatelsene innen kort tid.

– Det er klart det er en fare for det. Hvis tillatelsen ikke går i orden så får hun ikke besteget alle 14 toppene, så enkelt er det.

– Det er veldig kjipt hvis dette skal stoppe hele prosjektet. Vi håper at norske myndigheter ønsker å bidra til å hjelpe oss, fortsetter han.

Kristin Harila på Annapurna base camp

Kristin Harila fra Vestre Jakobselv har verdensrekorden til Nimsdai Purja innenfor rekkevidde. Nå håper hun på en rask avklaring fra kinesiske myndigheter om visum og klatretillatelse i Tibet.

Foto: 8kexpedition

Det er et kjent problem i klatremiljøet at det er vanskelig å få tak i visum og klatretillatelse i Tibet. Harila og teamet hennes var tidlig ute med å søke om dette, understreker Malinen.

– Hvorfor er det så vanskelig å få visum og klatretillatelser i Tibet?

– Det er en del av et større politisk bilde. Covid-19 er en årsak, sier Malinen.

Ikke aktuelt

Kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), Guri Solberg, sier til NRK at de ikke har mulighet til å hjelpe Harila.

– Det er ikke aktuelt for UD å forsøke å påvirke kinesiske myndigheter til å utstede visum, skriver Solberg i en e-post.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra den kinesiske ambassaden uten hell.

Kristin Harila er tilbake på norsk jord igjen mandag. Hun er for tiden i Arendal hvor hun skal holde et foredrag på Arendalsuka.

Planen er å reise ned til Nepal igjen i slutten av august for å gå løs på siste fase av rekordforsøket.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark