Hopp til innhold

Kristin Harila kåret til årets europeiske eventyrer

Kristin Harila ble i går ettermiddag kåret til årets europeiske eventyrer under verdens største sportsmesse ISPO Fair i München, melder Harlias pressekontakt, Per-Steinar Moen i en pressemelding.

«Hun er 36 år gammel og på vei til å bli en legende. I løpet av 2022 har hun besteget 12 av verdens 14 høyeste topper over 8000 meter. Med sin sterke vilje, fart og eventyrlyst har Kristin Harila vist verden at kvinner kan spille i samme liga som menn», heter det i begrunnelsen til prisen.

– Det er en stor ære å vinne prisen som årets europeiske eventyrer, som den første fra Norge. Målet mitt var å gi oppmerksomhet til kvinner som driver med fjellklatring og andre ekspedisjonsidretter, sier Kristin Harila.

2022 var et meget innholdsrikt år for finnmarkingen. Hun hadde som mål å slå den imponerende rekorden til den nepalske klatreren Nirmal Purja, som brukte 189 dager på å klatre alle fjell i verden over 8000 meter i 2019. Kristin var på god vei til å slå rekorden, men fikk ikke tillatelse fra kinesiske myndigheter til å klatre de to siste fjellene.

Hun satte flere rekorder i forsøket. Hun er den raskeste til å klatre de fem høyeste fjellene i verden (68 dager), den raskeste til å klatre seks fjell på våren i Nepal (25 dager) og raskeste kvinne fra topp til topp mellom Everest og Lhotse (8,5 timer).

Kristin hviler ikke på laurbærene. Allerede på torsdag drar hun til Nepal for vinterklatring over 8000 meter, og hun har allerede signalisert at hun vil gjøre nye rekordforsøk i 2023.

Kristin Harila er kåret til årets europeiske eventyrer på sportsmessen ISPO Fair i München.
Foto: Thomas Plettenberg / Messe München GmbH