Hopp til innhold

Krisepenger til russisk gassprosjekt

Den russiske staten spytter inn 150 milliarder rubler for å sørge for fortsatt høy aktivitet på gassfeltene som bygges på Jamal-halvøya i russisk arktis.

Jamal-halvøya

Det er Barents Observer som melder at russiske myndigheter bevilger inntil 150 milliarder rubler til LNG(naturgass)-prosjektet som styres av det russiske selskapet Novatek. Beløpet tilsvarer bortimot 20 milliarder norske kroner med dagens valutakurs.

Prosjektet er viktig for mange norske selskaper, blant annet Tschudi i Kirkenes og Ølen Betong i Murmansk. Tschudi shipper steinmasser til halvøya, mens Ølen Betong leverer betongelementer som de produserer i Murmansk. Det er også dette prosjektet som har vært bakgrunnen for at Tromsø havn har ønsket å vokse betraktelig.

I sommer garanterte kommunestyret i Tromsø for 600 millioner kroner, hvis havna fikk kontrakt som utbyggingsbase for gigant-prosjektet i nordvest-Russland.

Pengene fra den russiske staten vil ifølge en pressemeldingen som Barents Observer referer til sikre utviklingen av prosjektet. Når det står klart skal det årlig produsere 16,5 millioner tonn flytende naturgass.