KrF setter ned foten for ny Downs-test

Om Kristelig Folkeparti får det som de vil får norske sykehus ikke lov til å bruke en ufarlig blodprøve for å avdekke fostre med Downs.

Camilla Schreiber

Tidligere denne uken snakket NRK med styreleder i norsk nettverk for Downs syndrom, og mor til Hermine (10), Camilla Schreiber. Hun synes det er bekymringsverdig at samfunnet legger opp til at man skal ha et sorteringssamfunn.

Foto: Privat

– Det er uaktuelt å innføre blodtesten NIPT i denne stortingsperioden, sier KrFs nestleder, Olaug Bollestad til Dagen, og viser til samarbeidsavtalen med regjeringen og Venstre.

Der heter det at det «innføres ikke et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPT-blodprøve til alle gravide».

NIPT kan avdekke flere medfødte sykdommer, kromosomfeil, kjønn og øyenfarge hos foster i mors mage.

I dag er man avhengig av fostervannsprøve eller morkakeprøve for å fastslå helt sikkert om et foster har unormalt kromosomantall. Problemet med disse metodene er at de kan føre til at kvinnen aborterer.

Benyttes av flere enn målgruppen

Som NRK meldte denne uken, har Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) søkt om å få bruke blodtesten til fosterdiagnostikk.

Testen har langt mindre risiko og er mer treffsikker enn metodene som brukes i dag.

Denne uken anbefalte Bioteknologirådet å si ja til å bruke testen for den gruppen som allerede får tilbud om fosterdiagnostikk i dag: kvinner over 38 år eller i risikogrupper.

– Når vi først tillater testing av kromosomfeil i Norge, mener vi at dette bør gjøres på den beste og mest skånsomme måten. NIPT-testing er mer presis enn testene vi bruker i dag, derfor anbefaler vi at UNN får bruke NIPT-testing, sa Bjørn Myskja, nestleder i Bioteknologirådet, til NRK denne uken.

Men langt flere enn de som skal få dette tilbudet benytter seg av det i dag. En undersøkelse blant relevante leger kommer det fram at gravide som er urolige får tilbud om ultralydundersøkelse som kan lede inn i fosterdiagnostikk.

Camilla Schreiber

Tidligere denne uken snakket NRK med styreleder i norsk nettverk for Downs syndrom, og mor til Hermine (10), Camilla Schreiber. Hun synes det er bekymringsverdig at samfunnet legger opp til at man skal ha et sorteringssamfunn.

Foto: Privat

– Legge politisk død

Helsedirektoratet skal nå gå gjennom anbefalingen, men det kan ta tid før en konklusjon blir klar.

Bollestad truer imidlertid med samarbeidsavtalen dersom direktoratet skulle si ja til blodtesten før neste stortingsvalg.

– Den søknaden fra UNN kan den godeste Bent Høie egentlig legge politisk død i denne perioden, sier hun til Dagen.