Takk for sist til finnmarkingene: Krever tredobbel pris for laksefisket

Laksefiskere i Vestfold føler seg diskriminert når de kommer til Finnmark. Nå svarer de med å tredoble prisen på fiske for finnmarkinger. – Selvsagt skal finnmarkingene få rimelig fiske i sine egne elver, kontrer grunneier.

Arild Lie Jonsmyr

SKRUR OPP PRISEN: – Mange tusen mennesker irriterer seg over måten de blir behandlet på i nord. Jeg har fått uvanlig mange henvendelser som sier at dette var på tide, sier Arild Lie Jonsmyr etter priskravet.

Foto: PRIVAT

I Hagenesvassdraget i Vestfold må finnmarkinger nå betale 570 kroner for å fiske et døgn i elva. Alle andre slipper med 250. I tillegg må bare finnmarkingene betale for desinfisering av utstyret, som koster 200 kroner. Dermed kan fisket i praksis bli tre ganger så dyrt som for andre.

Arild Lie Jonsmyr i grunneierlaget har fisket laks i en rekke elver i Finnmark gjennom 40 år – med stigende irritasjon.

– Så fort du krysser finnmarksgrensa, betaler du tre, fire eller fem ganger prisen – i statlige, norskeide elver. Nå får nok være nok, sier Jonsmyr.

– Vi sier takk for sist, så nå betaler finnmarkingene tredobbel pris hos oss også.

Det var Sandefjords Blad som omtalte saken først (bak betalingsmur).

Eier elvene selv

Men grunneier Finnmarks­eiendommen mener Jonsmyrs argument ikke henger på greip.

– Finnmark er ikke lenger statens grunn. Han har ikke fått med seg historien om Finnmarksloven, sier Einar Asbjørnsen, leder for utmarksavdelingen i Finnmarks­eiendommen (FeFo).

Asbjørnsen viser til at finnmarkingene for lengst er anerkjent som rettighetshavere i sitt eget fylke, og at de har en selvsagt rett til å fiske på egen grunn.

Det er vanskelig å sammenligne prisene på fiskekort direkte, fordi lokalbefolkningen mange steder kan få nokså rimelige sesongkort.

Hageneselva sett fra Holmen bru

Hagenesvassdraget i Vestfold hadde en fangst på beskjedne 500 kg i fjor, og har – naturlig nok – ikke lokket til seg en eneste finnmarking så langt. Prisforskjellen er bare et PR-stunt.

Foto: PRIVAT

Tilreisende vil ofte betale 50 til 100 prosent mer enn finnmarkinger for et døgnkort, det vil si fra 400–500 kroner og oppover. (Se eksempler i faktaboks nederst i saken.)

Jonsmyr synes uansett ikke det nye regimet i nord rettferdiggjør prisforskjellene.

– Jeg har ingen ting imot at de fisker rimeligere enn det jeg gjør som gjest, men det er grenser for hvor mye forskjell man skal finne seg i. Jeg kan ikke tro at det er lov, sier Jonsmyr, og legger til:

– Det er kanskje heller ikke lov det jeg gjør.

Kjøper dobbelt

Jonsmyr mener fiskekortprisene er tvilsomme i lys av allemannsretten.

– Det med å fiske er en rett vi har hatt i Norge. Vi er i ferd med å distansere oss fra det når prisene blir så høye at folk ikke kan fiske et døgn eller en uke i en lakseelv.

Einar Asbjørnsen vedgår at FeFo får noen reaksjoner på prisene innimellom, men at det ikke skal stenge folk flest ute fra fisket.

– De dyreste vassdragene er også de mest attraktive. En del tilreisende garderer seg ved å kjøpe flere kort i flere elver samtidig, for å være sikker på å ha tilgang på det best mulige fisket. Ut fra det tenker jeg at dette ikke er spesielt kostbart for tilreisende.

Informasjonssjef Espen Farstad i Norges jeger- og fiskerforbund sier at de ikke har funnet grunn til å reagere på prisforskjellene for laksefisket.