Krever fortsatt forvaring etter hurtigrutedrapet

Statsadvokaten ber om fortsatt forvaring for mannen som kastet en 69 år gammel kvinne av hurtigruteskipet «Harald Jarl» i 2001.

ms Harald Jarl

Her går mannen av hurtigruteskipet «Harald Jarl». Senere samme kveld blir han pågrepet for drapet.

Foto: NRK / NRK

2. september 2001 ble den amerikanske turisten Myrtha Vogt kastet over bord av en medpassasjer da hurtigruteskipet «Harald Jarl» passerte Rystraumen, kort tid før anløp i Tromsø.

Den psykisk syke medpassasjeren fra Tromsø hørte befalende stemmer før han kastet den 69 år gamle kvinnen over bord. Kvinnen druknet.

Hørte befalende stemmer

De rettspsykiatrisk sakkyndige slo i rettssaken i 2002 fast at 36-åringen lider av «Paranoid schizofreni av kronisk art», og at han ikke var strafferettslig ansvarlig for drapet. Han ble overført til tvunget psykisk helsevern.

I rettssaken forklarte 36-åringen at han hørte stemmer da han så Myrtha Vogt på akterdekket idet «Harald Jarl» passerte Rystraumen. Han sa at han ble befalt til å drepe henne og at «han måtte gjøre det fort». Deretter sprang han mot det som ble et tilfeldig offer og kastet henne på sjøen. Deretter gikk han opp på øvre dekk og fulgte redningsaksjonen. Her hørte han igjen en ny stemme som sa at han skulle kaste en til på sjøen, men gjorde ikke det.

Da skipet kom til kai i Tromsø gikk mannen av, sammen med de andre passasjerene. Ingen hadde vært vitne til det som hadde skjedd.

– Fortsatt nødvendig med forvaring

Samme kveld ble mannen pågrepet i Tromsø sentrum, og senere dømt for å ha tatt livet av kvinnen.

Nå 14 år etter drapet kommer saken opp igjen.

– Påtalemyndigheten mener det er fortsatt nødvendig at mannen skal dømmes til videre forvaring, sier førstestatsadvokat Lars Fause til NRK.

Nyheter fra Troms og Finnmark