Krever at regjeringen kommer på banen etter gruvekonkurs

Finnmark Ap etterlyser næringsministeren etter Sydvaranger Gruve-konkursen.

Ingalill Olsen Arbeiderpartiet

Fylkespartileder Ingalill Olsen i Finnmark Ap mener Sør-Varanger-samfunnet trenger hjelp etter gruvekonkursen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Å sende et helt samfunn ut i arbeidsledighet noen uker før jul, uten å løfte en finger for å begrense skadene, er uforståelig, uttaler leder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, i en pressemelding.

Onsdag ble det bestemt å slå Sydvaranger Gruve AS i Kirkenes konkurs, og nærmere 400 ansatte mistet jobben. Årsaken er at kreditorene ikke ville forlenge sine lån til selskapet, og vedvarene lave jernmalmpriser.

Etterlyser tiltak

Olsen mener regjeringen må komme på banen med tiltak for Sør-Varanger.

– Når konkursen nå er et faktum, forventer vi at det offentlige blir tilført nok ressurser, økonomisk og med personell, til å møte denne utfordringen med en eksplosiv økning i antall arbeidsledige, sier hun.

I likhet med fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) mener hun konkursen rammer flere kommuner enn bare Sør-Varanger.

– Mange av de ansatte bor andre steder i fylket. Dette er en mørk dag for Finnmark, sier Olsen.

– Sitter musestille

Olsen og Finnmark Ap minner om at kommunen allerede er sterkt presset på grunn av flyktningsituasjonen, og hevder næringsminister Monica Mæland (H) sitter «musestille med en tom verktøykasse vendt mot Sør-Varanger-samfunnet».

– For Finnmark Ap er det uforståelig at ikke myndighetene, om ikke annet så gjennom Innovasjon Norge, har klart å finne en løsning, så lenge det finnes interesserte investorer.