Kreftsyk ba NAV om støtte til utdanning – svaret hun fikk rystet

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier Vibeke Nilsen. NAV legger seg flat.

Vibeke Nilsen
Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

For Vibeke Nilsen er tre ulike kreftdiagnoser på like mange år ikke nok til å få utvidet støtte til å fullføre utdanningen som barnevernspedagog.

NRK omtalte saken mandag.

Kampen mot kreften er nå vunnet, men støtte til det fjerde og siste studieåret får hun ikke av NAV fordi hun – tross sykdom – har fulgt normert studieplan.

Støtte til gravferd

Vigdis Svendsen

Vigdis Svendsen, leder av NAV i Hammerfest, beklager.

Foto: Nav

Nilsen forteller at hun først etter intervjuet med NRK mandag undersøkte paragrafer det ble vist til i NAVs svarbrev på søknaden om støtte til utdanning.

I det negative svaret henvises hun til regler for andre mulige støtteordninger. Nilsen forteller at hun ble rystet over hva én av paragrafene omhandlet: Støtte til gravferd. Dette fordi NAV ikke hadde henvist til hvilke lover paragrafene var hentet fra, og at hun derfor tok for gitt at det var folketrygdloven.

– Jeg har jo ikke tenkt å gi meg ennå. Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Jeg blir veldig skeptisk av dette, sier hun.

NAV: – Dette er helt forferdelig

Konfrontert med begrunnelsen sliter NAV-lederen i Hammerfest med å finne det riktige svaret.

– Dette er mangelfull informasjon. Det skulle vært vist til paragrafen det henvises til om utdanning. Dette er helt forferdelig, og det beklager vi sterkt, sier Vigdis Svendsen.

Hun sier dette om hvilke vurderinger som generelt gjøres:

– Vi vurderer om brukeren har rett på tiltak, og om tiltakene er hensiktsmessige utfra at vi skal avklare brukerne opp mot arbeid og aktivitet, sier Svendsen.

Som NRK omtalte mandag, solgte Vibeke Nilsen utestedet Redrum i Hammerfest og begynte studier. Én måned ut i studieløpet fikk hun kreft. Senere fikk hun to nye kreftdiagnoser.