Hopp til innhold

Krav fra hotell: Steng grensa, ikke la turistene sitte i karantene hos oss

Turistene slipper inn i Norge, men må i karantene straks de kommer til hotellet. Vardø Hotell er oppgitt over at staten gir dem en jobb de ikke har forutsetninger for å utføre.

Tor-Emil Sivertsen

KARANTENESJEF: Tor-Emil Sivertsen ved Vardø Hotell har fått et ansvar han ikke har myndighet eller kompetanse til å ta, sier han.

Foto: Privat

– Det er en absurd situasjon vi er, sier Tor-Emil Sivertsen ved Vardø Hotell. Hotellet har tre utenlandske turister i korona-karantene på hvert sitt rom, i tråd med de nye reglene som kom torsdag.

– Men vi er ikke helsepersonell og kan ikke ta oss av dem. Vi har heller ingen politimyndighet, så vi kan ikke nekte dem å bevege seg fritt, sier Sivertsen.

Sivertsen sier han har fått beskjed fra kommuneledelsen i Vardø om at det er hotellets gjester og hotellets problem. Hotellet kan derfor ikke stenge.

– Kjære Erna: Steng grensa! sier den profilerte kokken.

– Hvis det skal være en nasjonal dugnad, kan ikke regjeringen overlate denne jobben til et lite hotell i Vardø. Vi må få klare retningslinjer fra statsministeren. Vi må stenge flyplasser og grenser for folk som kommer utenfra Norden.

Prøver å avlyse

Torsdag ringte han opp en gruppe turister som var på vei i bil og advarte mot at de ville havne rett i karantene. Utlendingene snudde – og kom seg med nød og neppe tilbake gjennom en snøstorm som stengte E75 kort tid senere. Deretter dro de over grensa til Finland.

– Nå ringer vi alle som har bestilt overnatting og sier ifra om hvordan situasjonen er. Hvis de kommer hit, er det umulig for oss å håndtere situasjonen. Vi har aldri noen garanti for hvor de har vært, og har ikke mulighet til å oppfylle de kravene som kommer fra regjeringen.

NRK har i løpet av fredagen ikke fått noen kommentar Helse- og omsorgsdepartementet.

Sendes hjem fra Kirkenes

Ved Snowhotel Kirkenes er det også turister i karantene. Mange av dem kom med hurtigruta fredag.

Kommunen har imidlertid lagt til rette for at de kan reise hjem så snart som mulig, sier Øyvind Sollie, som er daglig leder ved snøhotellet.

– Kriseteamet i kommunen sa at vi kunne ta turistene inn her og følge reglene for karantene. Vi fikk beskjed om at vi kunne sende dem videre med fly i morgen om de ønsket det selv, sier Sollie.

Fylkeslegen vil ta kontakt

Fylkeslege Anne Grethe Olsen i Troms og Finnmark har samme forståelse av regelverket som Vardø kommune.

– Vi har forstått det sånn at turister skal settes i karantene og må forholde seg til samme retningslinjer som folk i hjemmekarantene, sier Olsen til NRK.

– Så det betyr at de ikke kan settes på flyet hjem?

– Ja, hvis de ikke snur og drar tilbake med det flyet de kommer med. Men når man først har tatt dem i land, er det et kommunalt ansvar å se til at de har en mulighet for karantene.

Olsen sier de har fått meldinger om at reglene blir forstått på ulike måter.

Anne Grethe Olsen, fylkeslegen i Troms og Finnmark

Fylkeslege Anne Grethe Olsen.

Foto: Marius Fiskum / Marius Fiskum

– Vi vil ta kontakt med kommunene som ikke benytter karantene og si hvordan vi tolker retningslinjene. De siste dagene har de endret seg hver dag, så det er en utfordring for oss.

– Hva synes du om at disse turistene ikke er stoppet ved innreise?

– Det er veldig rart at flyselskapene ikke stopper dem og at vi ikke kan stenge grensene for turister. Det er nesten litt fortvilt, for det blir mange turister som ikke får noe utbytte av ferien. I tillegg er de en smittefare for lokalbefolkningen, sier Anne Grethe Olsen.