Hopp til innhold

Kranglet seg til bedre dekning for de rundt 50 beboerne

Rut Olsen i kystpartiet er en av politikerne som har stått på - nå skal folk i lille Korsfjorden utenfor Alta få 4G-dekning. Dekningsdirektør i Telenor sier lokalpolitikerne i stor grad kan bidra til å skaffe god dekning til bygda.

Rut A. Olsen

Lokalpolitiker Rut Olsen i Kystpartiet fikk ordnet bedre dekning til de 50 innbyggerne i Korsfjorden.

Foto: Knut Åserud / FFK

– Det har vært forferdelig vanskelig å tie stille. Det er litt wow, vi hadde jo ikke trodd at Telenor skulle komme med det.

I to måneder har lokalpolitikeren i Kystpartiet i Alta, Rut Olsen, holdt på hemmeligheten. Olsen har lenge jobbet for 4G-dekning til området rundt Korsfjorden i Finnmark.

Korsfjord

Tviler på overskuddsaktivitet

– I samarbeid med dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor har vi hentet frem tall på brukere. Vi har jo ganske mye turisme der ute, sier hun.

Hun trekker også frem at det er en del næringsliv der ute, for ikke å snakke om utrolig mye hyttefolk.

– Nå er det nok ikke noe overskuddsaktivitet de tar der ute, men likevel synes jeg det er utrolig stort, sier hun.

Bygger der folk jobber og bor

Selv er Rut Olsen fra nabofjorden Komagfjord, og vil få god nytte av bedre mobilnett der sammen med de i underkant av femti beboerne rundt den drøyt mil lange Korsfjorden.

– I utgangspunktet bygger vi der folk bor og jobber. Og så har vi sagt av vi ved utgangen av 2017 skal bygge for 98 prosent av befolkningen. De andre områdene må vi i allefall gå i økonomisk balanse på for å gjøre, og det skal vi klare å få til sammen med kommunene, forklarer Amundsen.

Noen stor fortjeneste kan ikke Telenor regne med, etter å ha skaffet innbyggerne i Korsfjorden 4G-dekning, men teleselskapet går i balanse.

Andre steder kan det hende kommunen må betale, i form av å stille med kommunal grunn, eller i form av et sekssifret beløp, dersom de ønsker bedre dekning til sine innbyggere.

Bjørn Amundsen

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor sier at kommunens initiativ ikke skal styre hvor det skal bli god dekning, men at det ofte må skje gjennom samarbeid med kommunene.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Planlegging må skje gjennom kommunesamarbeid

– Alta kommune har vært veldig flinke til å påpeke hvilke områder som skal løses, allerede fra første gangen da vi begynte å bygge mobildekning i Kløfta. Det de gjør nå er å ta tak i en kartlegging for å se på hvilke områder som er riktige i forhold til bosettingen i kommunen at man har et bredbåndstilbud, og så skal vi være med på å gjøre vår del når kommunene legger sine forhold til rette, forklarer dekningsdirektøren.

– Er det kommunenes initiativ som skal styrer hvorvidt folk får god dekning eller ikke?

– Nei, det er det selvfølgelig ikke, men jeg tror vi må innse at enkelte områder kun vil bli løst om vi får et samarbeid med kommunene, sier Amundsen.

I Lebesby måtte kommunen ut med nærmere en million kroner.

– Kom med forslag

– Og hva blir det neste hytteområdet i Finnmark med 4G?

– Har du et forslag? Bare kom med et forslag så tar vi den med, forsikerer dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.