Hopp til innhold

Krabbenæringen saksøker staten

Et stort antall aktører i krabbenæringa føler seg lurt av staten. Nå blir det søksmål.

Kongekrabbefiske

Kongekrabbefiske på Finnmarkskysten.

Foto: Rolf Jakobsen / NRK

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sier begrensningene i kongekrabbefisket er en del av en langsiktig forvaltningsplan.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

En sammenslutning av 20 fiskebåtrederier og 4 krabbemottak har nå varslet søksmål mot staten og fiskeridepartementet.

Årsaken er kraftige innskrenkninger i det frie kongekrabbefisket utenfor Finnmark. Aktørene kommer fra Sogn og Fjordane i sør til Finnmark i nord, sier advokat Ståle Hellesø.

– De kommer fra hele landet, men med hovedvekt på Finnmark, Troms, Nordland og Sogn og Fjordane. I tillegg er det en stor gruppering fra Trøndelag.

Hellesø er advokat i Norges Fiskarlag. Fiskarlaget står ikke bak søksmålet, men leder Reidar Nilsen sier de støtter søksmålet, og har derfor stilt sin advokat til disposisjon.

Har investert store penger

Fiskeridepartementet har nå har flyttet grensene for det frie fisket av kongekrabbe lengre fra land enn tidligere år. Ifølge Hellesø bryter dette med den femårige forvaltningsplanen fra 2008, som sa at kongekrabben skal begrenses i størst mulig grad.

En forvaltningsplan som førte til at hans klienter gjorde store investeringer for å delta i dette fisket.

– Nå er grensen flyttet så langt nord at det ikke finnes kongekrabbe å få. Dermed er det heller intet grunnlag for videre drift. Nå er alle som har investert i tillitt til dette fly forbanna, og ønsker et søksmål for å få flytta grensene tilbake dit de var. Går ikke det vil de ha erstatning. De føler seg lurt, mener dette er grovt og at det er en fullstendig mangel på forutsigbarhet.

Kjøpte krabbebåt for 4 millioner

I Trondheim er fisker Trond Olsen nå usikker på hvordan han skal klare seg, skriver adressa.no. Han kjøpte en båt spesialisert for krabbefiske fra Canada, til en prislapp på fire millioner kroner.

Investeringen ville betalt seg hvis han fisket 100 tonn krabbe i den frie sonen i de fem årene forvaltningsplanen gjaldt for. Men nå er reglene endret, og han frykter for hva som nå vil skje.

– Langsiktig plan

Ingen i fiskeridepartementet ønsker å kommentere saken til NRK, men fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen har kommentert saken til adressa.no.

Hun sier det ligger en langsiktig forvaltningsplan bak vedtaket om å begrense det frie fisket.

– Vi har fått rapporter fra Havforskningsinstituttet som forteller at spesielt bestanden av stor kongekrabbe er betydelig redusert. Instituttet anbefalte derfor en total stans av kongekrabbefangst, men vi har valgt å innskrenke det i stedet, sier Hansen.

Hun mener krabbefiskerne vil gjøre det verre for seg selv ved å fortsette å fiske i det tempoet som har vært de siste årene, fordi de kun er ute etter de største krabbene. Dermed blir det bare småkrabbe igjen etterpå.

– Resultatet da blir at ingen vil fiske der mer, og vi må betale fiskere for å ta opp kongekrabbe, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark