Hopp til innhold

Britt får ikke å besøke mannen sin: – Det er svært vanskelig for meg

På grunn av koronaviruset får ikke Britt Dahl besøke sin mann og Eivind Bratlid får ikke muligheten til å passe på sin far. De frykter at det kan få konsekvenser for hverdagen til deres kjære.

Eivind Bratlid og Britt Dahl

FRUSTRERTE: Eivind Bratlid og Britt Dahl er frustrerte over at de ikke kan få besøke sine kjære på Sør-Tromsøya sykehjem.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– Det er svært vanskelig for meg. Jeg besøker han daglig. Jeg tar vare på han, og gir han både middag og kveldsmat. Jeg pleier å si at dette er mitt første hjem, ettersom jeg har mannen min her, sier, sier Britt Dahl.

Torsdag innførte regjeringen strenge tiltak for å redusere koronasmitten i Norge. I den forbindelse måtte Tromsø kommune stramme inn på hvem som har tilgang til sykehjemmene.

Dermed får ikke Dahl besøke sin mann, som bor på Sør-Tromsøya sykehjem.

Hun har full forståelse for at alle sammen må bidra for å hindre videre smitte av koronaviruset, som nå er påvist hos omtrent 1.000 nordmenn.

– Men det må jo være mulig å få på plass ordninger som sikrer både beboer og de pårørende på en bedre måte, sier Dahl.

Hun får støtte av Eivind Bratlid.

Streng besøkskontroll

TYDELIG: Dette står på inngangsdøra til Sør-Tromsøya sykehjem.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Forskjellig praksis

Bratlids far er også beboer på sykehjemmet. Han mener det er problematisk at de pårørende ikke får besøke sine kjære.

– Jeg tror ikke dem som har vedtatt dette forstår rekkevidden av det de har bestemt. Vi pårørende gjør en viktig innsats på mange måter. Blant annet kan vi følge med på allmenntilstanden til våre familiemedlemmer, sier Bratlid.

– Faren min skal ha jo en hverdag. Han har et opplegg i det daglige som jeg er med på å skape og opprettholde. Jeg må kunne være med å bidra for hans skyld.

Også Bratlid har full forståelse for at koronasituasjonen gir nye utfordringer, og at det er viktig å begrense smittefaren for risikogruppene.

Samtidig tror han at pårørende kan spille en viktig rolle i tiden som kommer.

– Dette er en vanskelig situasjon for hele landet, på sikt kan det bli vanskelig å få tak i nok helsearbeidere. Vi pårørende kjenner pasientene best og kan bidra til at rutinene opprettholdes, for eksempel med å hjelpe vikarer som kommer inn.

Samtidig reagere både Eivind Bratlid og Britt Dahl på at det tydeligvis ikke er samme praksis på alle sykehjem. Ikke bare fra kommune til kommune, men fra sykehjem til sykehjem.

– Jeg har flere venninner som har mennene sine på sykehjem. En av dem kunne fortelle at hun hadde vært på besøk, både torsdag og fredag, sier Dahl.

Tomme bygater i Tromsø

PREGET: Slik så gatene i Tromsø sentrum ut torsdag kveld, etter at de nye retningslinje for å redusere smitte trådde i kraft.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Tolker retningslinjene forskjellig

Margrethe Kristiansen, leder for Avdeling for helse og omsorg i Tromsø kommune, mener det hele handler om at sykehjemmene tolker reglementet forskjellig.

– Retningslinjene vi har laget sier at man må gjøre en vurdering på alt av besøk på sykehjemmene. Dette handler om dem som er mest sårbare for koronasmitte og vi må være strenge på alt av besøk, sier Kristiansen, som understreker at det ikke betyr at pårørende ikke skal kunne besøke sine kjære.

– Sykehjemmene må prøve å være løsningsorienterte og så smidige som mulig. For eksempel kan de lage besøksrom, fortsetter hun.

Likevel er det altså slik at de pårørende på et sykehjem kan komme på besøk, mens pårørende på et annet møter stengte dører.

– Det handler nok om hvordan de tolker retningslinjene. Det er beklagelig at vi ikke har fått en lik praksis på plass over alt, men ting har gått veldig fort de siste dagene. Vi jobber nå for å sikre at alle sykehjemmene i kommunen har lik praksis videre, sier Margrethe Kristiansen.

Dermed er det en viss sannsynlighet for at Eivind Bratlid og Britt Dahl snart kan dra på besøk til Sør-Tromsøya sykehjem.

Nyheter fra Troms og Finnmark