Koronatiden kan ha endret folks musikkvaner

En solid porsjon nostalgi og overraskende mange gladlåter. Forskning kan tyde på at koronapandemien har gjort noe med musikkvanene våre.

Puskas Musikk & Platebar

På Puskas Musikk & Platebar i Alta går det mye i retromusikk. Tendensene fra et internasjonalt forskningsprosjekt tyder på at flere velger gammel musikk enn før koronapandemien.

Foto: Wibeke Bruland / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det ser ut til at folk lytter til mer musikk fra den gang de var unge. Kanskje det får dem til å tenke tilbake til en tid som var litt enklere?

Den danske pianisten og adjunkten Niels Christian Hansen har ikke alle svarene, men tendensene i et internasjonalt forskningsprosjekt er klare:

Niels Christian Hansen

Niels Christian Hansen er en av initiativtakerne bak et internasjonalt forskningsprosjekt. Hansen er ansatt som professor ved Århus Institute of Advanced Studies i Danmark. Håpet med prosjektet er blant annet å finne ut hvordan folks musikkvaner har endret seg under koronakrisen.

Foto: Ohio State University

Flere velger eldre låter under koronakrisen enn de gjorde før. I tillegg skrives og deles det mye «positiv» musikk.

Det siste overrasker Hansen mest.

– Tidligere har man sett at folk har en tendens til å skrive triste sanger når plutselige katastrofer inntreffer, som for eksempel jordskjelv eller orkaner. Det trodde vi skulle skje nå også, men isteden har det blitt skrevet mye positiv musikk, sier Nielsen, og legger til:

– Du vet, sånn hurtig, munter musikk med både humor og energi.

7000 personer fra seks land

Dansken var en av initiativtakerne bak prosjektet, som også har med forskere fra Tyskland, Irland, Finland og USA, skriver NTB.

Rundt 7000 personer i Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia, USA og India har fått spørsmål om sine musikkvaner under koronakrisen.

Men hva sier folk i Norge? Vi er ikke med i selve undersøkelsen, men ifølge Hansen har tendensen vært den samme på alle de seks landene i undersøkelsen.

Kan det bety at foreldre og besteforeldre her til lands har dratt frem rockeslagere fra 70- og 80-tallet? Og hva med de yngre? Foretrekkes Beyoncè, David Guetta og Robbie Williams fremfor dagens topp-50 på Spotify?

På en benk i Alta treffer vi Sima Maroufi og Morten Haldorsen.

– Man har gått tilbake og hørt litt mer på Cher og Madonna, sier Morten. Han er litt spøkefull i tonen, men Sima følger raskt opp.

– Og Lady Gaga! Hun har vi hørt på.

De er usikre på om de hører noe mer på gammel musikk enn før, men er enige om at de har brukt mer tid på musikk enn de gjorde før koronapandemien.

Sima Maroufi og Morten Haldorsen

Sima Maroufi og Morten Haldorsen hører begge mest på popmusikk.

Foto: Wibeke Bruland / NRK

– Norske turister kjøper flere vinylplater

Mer tid til musikk gjenspeiles også i salget på den lokale platebutikken. Bak skranken på Puskas Musikk & Platebar står Petter Berg.

– I starten skulle alle plutselig lære seg å spille et eller annet, så vi hadde en oppgang på gitarer og keyboard. Så var det andre som skulle ha strenger til gitarene de hadde hentet ned fra loftet, forteller Berg.

Selve musikken har han ikke merket de store endringene på.

– Folk spør om nesten det samme som før, men vi opplever en større pågang av norske turister i år og de kjøper flere vinylplater enn utenlandske turister.

Petter Berg bak skranken i Puskas Musikk & Platebar

– Vi hadde en oppgang i salg av gitarer når mange hadde karantene, forteller Petter Berg hos Puskas Musikk & Platebar i Alta.

Foto: Wibeke Bruland / NRK

– Kulturelle forskjeller

Hansen tror noen av forskjellene mellom landene i undersøkelsen kan skyldes når og hvordan pandemien har påvirket befolkningen.

– På det tidspunktet vi samlet inn data i India var ikke krisen blitt så stor som den var på et tidspunkt i Italia og New York. Så noen forskjeller tror vi går på hvor hardt landene er rammet av krisen.

– I tillegg er det selvfølgelig noen kulturelle forskjeller. Men vi forventer at det er noen generelle måter å bruke musikk på som samsvarer med vår grunnleggende biologi. Det vil være det samme på tvers av landegrensene, tilføyer han.

Hansen understreker at de ikke er ferdige med å undersøke svarene, og sier de vil bli ferdige i løpet av noen måneder.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 22.09.2021
4 420
Smittede siste 7 dager
113
Innlagte
850
Døde
4 089 598
Vaksinerte